Foto: SEB Group
Bank

SEB har covidtestat personal

UPPDATERAD: SEB har testat ett urval av sina anställda i Stockholm för covid-19.

Uppdaterad 2020-05-28
Publicerad 2020-05-28

Testerna har utförts av företaget Werlabs i samråd med Folkhälsomyndigheten.

– Vi blev tillfrågade om att erbjuda ett begränsat antal tester till våra medarbetare och valde då att delta för att bidra till att skapa en rättvisande bild av samhällsspridningen genom medarbetarnas provsvar, säger Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB till Finansliv.

Werlabs test upptäcker både pågående infektion och antikroppar efter avslutad infektion. 

SEB förändrar dock inga riktlinjer för medarbetare som har antikroppar efter avslutad infektion. Samma försiktighetsåtgärder gäller som för övriga organisationen.

SEB vill inte uppge hur många anställda som testats, men säger att ett slumpmässigt urval gjordes bland de medarbetare i Stockholmsområdet som visat intresse av att delta.

De anställda som testats fick sitt provsvar samma dag, men SEB  har inte tagit del av de personliga resultaten.

SEB är den enda av storbankerna som hittills låtit testa sina anställda för covid-19.

– Frågan är uppe på agendan, men ännu har vi inte tagit något beslut, säger Anna Sundblad, presschef på Danske Bank.

Samma status är det på Handelsbanken.

– Just nu har vi inte tagit något beslut om att covid-testa personalen, men det kan förstås ändras, säger Mats Olsson, tillförordnad presschef på Handelsbanken.

På Swedbank är man också tveksam till att testa personalen.

– Vi har som situationen ser ut i dag inte några planer på att genomföra seralogiska tester på våra medarbetare. När myndigheterna kan erbjuda ett test med högre tillförlitlighet, kommer vi att öppna upp frågan för diskussion igen, säger Carina Sesser-Nylund, på Swedbanks pressavdelning.

– Vi följer händelseutvecklingen noggrant och är bland annat i ständig dialog med vår samarbetspartner, men även med andra leverantörer, avseende arbetshälsofrågor generellt. I nuläget erbjuder vi inga tester för corona till medarbetare, säger Mikaela Östman, presskommunikatör på Nordea.

Platsannonser

Logga in