Det är dyrt att vara med i det här racet, det har varit jobbigt ibland, men nu har vi en position som ingen annan nordisk bank har, säger Joachim Alpen, co-head för division Stora företag & Finansiella institutioner
"Det är dyrt att vara med i det här racet, det har varit jobbigt ibland, men nu har vi en position som ingen annan nordisk bank har", säger Joachim Alpen, co-head för division Stora företag & Finansiella institutioner. Foto: SEB
Bank

SEB: "Det är dyrt att vara med i det här racet"

Efter att Nordea bestämt sig för att stänga sin sub-custodyaffär är SEB den enda kvarvarande större regionala aktören på den nordiska marknaden. 

Publicerad 2021-04-07

Mellan 2017 och 2020 tog SEB in 1 200 nya miljarder i nya tillgångar och totalt har banken nu 12 400 miljarder i tillgångar under förvar.

Inom Global custody har SEB ökat med 65 procent över de här fyra åren. Inom sub-custody har SEB dessutom tredubblat förvarstillgångarna av nordiska värdepapper under samma period. Det skriver banken i ett pressmeddelande.

– Det här är ett fantastiskt kvitto på att vår långsiktighet lönar sig. Det är dyrt att vara med i det här racet, det har varit jobbigt ibland, men nu har vi en position som ingen annan nordisk bank har, säger Joachim Alpen, co-head för division Stora företag & Finansiella institutioner i en skriftlig kommentar.

Custody består av två delar. Global custody är när banker hjälper finansiella institutioner med deras värdepapperstjänster över hela världen. För att kunna göra det, anlitar den globala custody-banken i sin tur lokala depåbanker på olika marknader. Det är detta som kallas sub-custody.

Sedan ett drygt decennium har SEB varit den enda av de nordiska bankerna som har satsat på global custody. Däremot har flera banker fortsatt att erbjuda lokal sub-custody i Norden.

Under de tre senaste åren har två av de nordiska bankerna lämnar sub-custody och nu följer alltså Nordea efter och stänger sin sub-custody. 

År 2014 fattade SEB det strategiska beslutet att investera i en ny teknisk plattform för att fortsätta serva sina kunder inom global custody. Det skedde genom ett partnerskap med den amerikanska custody-banken Brown Brothers Harriman, som tillhandahåller infrastrukturen för den nya plattformen Institutional Global Custody.

 

 

Platsannonser