FinansNyhet

SEB breddar med riskkapital

Publicerad

SEB:s investering i riskkapitalbolaget Fairpoint Capital uppgår till 500 miljoner kronor och är ett sätt att komplettera bankens traditionella verksamhet. Det säger bankens vd Johan Torgeby till Dagens Industri.

olof swahnberg

– SEB står som grundare av den här verksamheten, och vi har stora ambitioner för framtiden att det här blir framgångsrikt på egna ben och öppnas upp för allmänheten i sin absoluta förlängning, säger Johan Torgeby, till DI.

Som Realtid rapporterade under torsdagen meddelade Fairpoint Capital att bolaget har säkrat åtagande om 900 miljoner kronor med SEB som grundinvesterare för sin första fond med inriktning mot nordisk B2B teknologi. Fondens inriktning är att stödja nordiska entreprenörer som siktar på genombrott inom högteknologi.

Verksamheten ägs av en stiftelse och ligger organisatoriskt helt utanför SEB-koncernen.

Annons

– Som bank brottas man alltid med frågan hur man ska komplettera det traditionella som en bank sysslar med, att ta in inlåning och låna ut pengarna i skuldformat, när vi vet att den stora delen för entreprenörskap och nystartande av företag handlar om aktiekapital, och det är inte en banks naturliga plats. Men SEB har under många, många år haft en ambition om att ha en kompletterande strategi till det här klassiska som alla banker har, säger Torgeby.

– Vi vill vara en del av de nordiska företagens förutsättning att konkurrera, och kapital är en av de förutsättningarna, säger Torgeby till DI.

Annons