Finans Nyhet

Schweiz tvingas lätta på banksekretessen

Publicerad

”Jag råder alla svenskar med tillgångar undanstoppade i Schweiz att redovisa dem i Sverige,” säger Jerker Löfgren, skatteexpert på Carnegie.

Nästa land som står på tur att skriva under ett informationsavtal med Sverige är Schweiz. Det uppger Jerker Löfgren, skatteexpert på Carnegie Private Banking för DI.

Skatteverket har ännu inte offentliggjort dessa uppgifter men enligt Jerker Löfgren är det bara en tidsfråga innan det sker. Han berättar att han fått information från schweiziskt håll att förhandlingarna är avslutade.

– Jag råder alla svenskar med tillgångar undanstoppade i Schweiz att redovisa dem i Sverige, säger han till DI.

Annons

Schweiz är ett av de mer populära så kallade skatteparadis där svenskar placerar sina pengar för att undanhålla dem från svensk beskattning.

Förra året kom det in totalt 400 självrättelser till Skatteverket, vilket innebar 127 miljoner extra kronor till statskassan. Under januari har strömmen ökat och myndigheten räknar med att självrättelserna kommer fördubblas till 800.

Skatteverket har uppskattat att runt 35 procent av de tillgångar som har redovisats via självrättelser kommer från schweiziska bankkonton.

Annons
Annons