Schibsted vill sälja av nyhetsmedier

Taggar i artikeln

Schibsted
Schibstedhuset I centrala Stockholm. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Den norska mediekoncernen Schibsted – som bland annat äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet – vill sälja av sina nyhetsmedier i en affär värderad till 6,4 miljarder kronor, enligt SVT.

Realtid.se

Schibsted har kommit överens med sin största ägare om en avknoppning av nyhetsverksamheten, men upplägget måste godkännas av ägarna på en stämma för att koncernen ska kunna gå vidare med sin avknoppning.

Om ägarna ger klartecken kan affären slutföras under första halvåret 2024.

”Om affären genomförs innebär det att Schibsted delas upp i två mer tydligt inriktade företag: ett medieföretag som ägs till fullo av Stiftelsen Tinius, samt ett börsnoterat marknadsplatsföretag”, skriver Schibsted i ett pressmeddelande.

Annons

Om affären genomförs skulle detta innebära att tidningarna och andra medieprodukter skulle plockas bort från den börsnoterade mediekoncernen och föras över till den privatägda stiftelsen.

Affärsområdena Nordic Marketplaces och Growth & Investment skulle då finnas kvar på Oslobörsen.

”Båda har en potential som fristående bolag som är större än vad de kan leva upp till i vår nuvarande företagsstruktur,” säger Schibsteds vice styrelseordförande Rune Bjerke i en kommentar i pressmeddelandet.

Annons

I avtalet värderas affärsområdet News Media till 5,4 miljarder kronor, där utöver tidningarna det även ingår minoritetsandelar i TT Nyhetsbyrån och andra medier. Till det kommer 800 miljoner kronor i värde i Polaris Media.

Annons