Finans Nyhet

SBB om massiva utdelningarna: ”Går inte att lösa”

Taggar i artikeln

SBB
SBBSBB
Trots SBB:s ekonomiska trångmål kommer grundaren och storägaren Ilija Batljan få en saftig utdelning. (Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Fastighetspampen Lennart Sten väntas tacka ja till ordförandeskapet för pressade SBB – som snart delar ut multum till ägarna: ”En skuld.”

Cia Erander

SBB (börskurs Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) är den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen just nu.

Jämfört med måndagens noteringar står den blankade andelen av kapitalet 2,3 procentenheter lägre på 15,8 procent, skriver Dagens Industri.

Och då har ändå det blankade aktiekapitalet klättrat uppåt de senaste dagarna.

Annons

Rådgivare sedan i februari

Samtidigt är hisnande 2,1 miljarder kronor på väg att delas ut till ägarna, däribland 165 miljoner till grundaren och storägaren Ilija Batljan.

”Formellt är utdelningen en skuld som uppstod genom beslutet på förra bolags­stämman, för ett år sedan. Den går inte att lösa på något annat sätt än genom att betala”, säger Lennart Sten till Svenska Dagbladet.

Fastighetsbranschens storpamp har sedan i februari varit ”senior rådgivare” åt SBB. På fredagen väntas han tacka ja till ordförandeposten på årsstämman.

Annons

Halverat värde

SBB är känt för sina aggressiva förvärvsår under 2010-talet, men tampas nu med svåra obligationsförfall och usel status hos stora kredit­värderings­institut.

“Det allra största problemet för SBB var ändå att obligationsmarknaden stängde så att finansieringen plötsligt blev svår”, säger Sten.

Värdet på SBB:s helägda fastigheter har mer än halverats, från 159 miljarder kronor till 67 miljarder. Nu handlar allt om att stabilisera bolaget och återfå förtroendet.

Annons

”Bolaget ska tillbaka med värde­skapande kraft för aktie­ägarna. Och jag är övertygad om att det går”, säger Sten.

Läs mer:
SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad. Realtid
Ny miljardförlust för SBB. Realtid

Annons