MarknaderNyhet

SBB pressas hårt på finansmarknaderna

Ilija Batljan, SBB Ilija Batljan, SBB
SBB:s vd och grundare Ilija Batljan Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Ilija Batljans fastighetsbolag SBB fortsätter att ha det motigt på finansmarknaderna. Under torsdagen var det även kalabalik på obligationsmarknaden och aktien rasade igen på börsen.

Rikard Jansson

SBB var börsens mest omsatta papper under torsdagseftermiddagen och det var inte brist på nyhetsflöde. Under morgonen kablade fastighetsbolaget ut ett svar på tal riktat mot blankningsattacken från Viceroy. Blankningspecialisten hävdade att SBB saknar 14 miljarder kronor i sin balansräkning. SBB menar att utspelet är “felaktigt och vilseledande”. 

Under morgonen framträdde också SBB-chefen Ilija Batljan i Di TV, där han uppgav att fastighetsbolaget haft en väldigt dålig kommunikation. Kursen gick inledningsvis upp för att sedan vända raskt nedåt. Under eftermiddagen var kursen för B-aktien nere i som lägst 15,68 kronor, vilket kan jämföras med dagshögsta vid 18,52. SBB var inte heller ensamma om att pressas på börsen. Flera tunga fastighetsaktier gick tungt. 

Obligationsmarknaden har också stått i centrum för SBB under torsdagen. Euroobligationerna visade sina kraftigaste fall någonsin. Orsaken var att blankare tvingade fram försäljning från andra investerare, uppger en trader för Bloomberg News. Den låga likviditeten skapade väldigt stora rörelser. Även Di tog upp frågan om obligationsmarknaden. 

Annons

– Läget är något kaosartat i bolagets euro-denominerade obligationer, uppgav Michael Johansson som är fastighetsinriktad kreditanalytiker på Arctic för Dagens industri. Han menar att det handlar om extrema förflyttningar.

En obligation som har en löptid till och med 2029 handlades exempelvis till 50 procent av det nominella värdet. Det har också cirkulerat grafer kring obligationerna på Twitter. 

Stockholmsbörsen handlade ned Batljans fastighetsbolag med ytterligare 6,7 procent under eftermiddagen och börsvärdet är nu nere i 26,5 miljarder kronor, enligt Millistream Trader. SBB D-aktie, som kan ses som en hybrid mellan aktie och obligation, var ned med 6,4 procent och direktavkastningen är nu uppe i 12,4 procent. 

Annons
Annons