Ilija Batljan, vd för SBB. Foto: TT
Ilija Batljan, vd för SBB. Foto: TT
Börs

SBB lägger bud på 28 miljarder på norska Entra

SBB vill skapa Europas ledande förtega inom social infrastruktur och lägger bud om närmare 28 miljarder kronor på Entra.

Uppdaterad 2020-11-24
Publicerad 2020-11-24

SBB:s och Entra:s aktier handelsstoppades imorse efter rykten om att Entra var föremål för ett uppköppserbjudande. SBB har sedan dess bekräftat att bolaget avser att lägga ett bud på Entra. Entra värderades till cirka 29 miljarder norska kronor - motsvarande 28 miljarder kronor - innan aktien handelstoppades idag. Det framgår av ett pressmeddelande.

SBB:s bud uppgår till 165 norska kronor för varje aktie i Entra, varav av 115,50 norska kronor i kontanter och 49,50 norska kronor i nyemitterade B-stamaktier. Det motsvarar en premie om 26,3 procent jämfört med Entras volymvägda genomsnittskurs under tremånadersperioden fram till och med den 23 november 2020 och en premie om 14,8 procent jämfört med stängningskursen för Entras aktie den 23 november 2020. Sammantaget kan upp till totalt 21,0 miljarder kronor utbetalas som kontantvederlag och stamaktier av serie B i SBB kan emitteras som aktievederlag till ett antal motsvarande 9,0 miljarder norska kronor.

Målsättningen med det föreslagna samgåendet är att skapa Europas ledande aktör inom social infrastruktur. Det sammanslagna bolagets totala bruttotillgångsvärde (proforma) skulle uppgå till 131 miljarder kronor per den 30 september 2020. Samgåendet beräknas kunna skapa synergier om cirka 260 miljoner kronor före skatt per år.

– Vi vill gärna att Entra blir en del av SBB och ansluter sig till vår ambition att skapa det ledande bolaget inom social infrastruktur i Europa, ett bolag med en unik, attraktiv och stabil fastighetsportfölj med långa hyresavtal, höga uthyrningsgrader samt en diversifierad och högkvalitativ bas av hyresgäster i Norden. Vi ser möjligheter att frigöra väsentliga synergier, särskilt genom refinansieringsfördelar, vilket skulle accelerera besparingar med hänsyn till operationella och finansiella kostnader, vilket kommer gynna alla aktieägare och andra intressenter. Vår filosofi är att hyresgäster inte ska behöva binda upp kapital i form av fastigheter. De bör istället ges möjlighet att prioritera investeringar i människor, tjänster och lösningar för samhällets bästa. Vår roll är att attrahera kapital på konkurrenskraftiga villkor från inhemska och internationella investerare, säger SBB:s vd, Ilija Batljan, i en presskommentar.

Platsannonser

Logga in