Arlandastad Group
Foto: Arlandastad Group
Fastigheter

SBB köper andel i Arlandastad för 564 miljoner kronor – startar joint-venture

SBB har förvärvat en andel motsvarande 15 procent av Arlandastad Group från Gelba Management, med möjlighet att förvärva ytterligare fastigheter av Arlandastad Group.

Publicerad 2021-07-27

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, förvärvar aktier motsvarande 15 procent av Arlandastad Group från Gelba Management för motsvarande 564 miljoner kronor. SBB blir därmed näst största ägare i Arlandastad Group. Samtidigt har SBB och Arlandastad Group ingått en överenskommelse som ger SBB möjlighet att förvärva “de samhällsfastigheter och hyresbostäder som kommer att avyttras framöver”. Bolagen startar även ett joint venture-bolag för att “utveckla större fastighetsprojekt i strategiska områden.” Det framgår av ett pressmeddelande. 

– Det är givetvis mycket roligt att SBB ser potentialen i vårt bolag och att vi har en gemensam syn på vägen framåt. Genom SBB får vi ytterligare en stark partner med gediget fastighetskunnande, brett nätverk och finansiella muskler som vi kan samverka med i en rad potentiella fastighetsaffärer och därmed skapa värde för såväl hyresgäster, medarbetare, ägare samt samhället i stort, säger Dieter Sand, vd för Arlandastad Group, i en presskommentar.

I Arlandastad Groups befintliga projektportföljen, som enligt bolaget har ett potentiellt värde om cirka 30 miljarder, beräknar bolaget att skapa omkring 5–7 miljarder I förädlingsvinster över tid, endast genom organisk tillväxt, skriver bolaget.

– Även om vi har betydande förädlingspotential kvar i Arlandastad har vi sedan en tid för avsikt att bredda vår verksamhet geografiskt med nya strategiska fastighetsprojekt där vi identifierar en stor förädlingspotential. Vår egen organisation har genom året byggt upp ett gediget kunnande som tillsammans med SBB, som en av Europas ledande fastighetsaktörer, skapar nya möjligheter och än bättre förutsättningar att ger oss en flygande start på att etablera en mer diversifierad fastighetsportfölj, säger Per Taube, grundare och huvudägare av Arlandastad Group via Gelba Management.

Platsannonser

Logga in