Johanna Frelin, vd, Riksbyggen
Johanna Frelin, vd, Riksbyggen. Foto: Riksbyggen
M&A

SBB förvärvar 70 procent av Riksbyggens Unobo för 2 miljarder kronor

Riksbyggen säljer 70 procent av dotterbolaget Unobo till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB.

Uppdaterad 2021-06-30
Publicerad 2021-06-30

SBB förvärvar 70 procent av Riksbyggens dotterbolag Unobo för ett underliggande fastighetsvärde om cirka 6 900 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Unobo, som bildades vid årsskiftet 2020/21, har ett bostadsbestånd som omfattar 5 368 lägenheter. I bolaget ingår även 628 lägenheter i pågående nyproduktionsprojekt samt framtida investeringsmöjligheter i både det befintliga beståndet och planerad nyproduktion. 

Försäljningen görs för att frigöra kapital till nyproduktion av bostäder men Riskbyggen stannar kvar som en långsiktig ägare i Unobo med en andel på 30 procent. 

– Vi är mycket glada över att affären är klar och Riksbyggen följer nu sin plan att öka produktionen av nya bostäder med omkring 20 procent på några års sikt. Det behöver byggas fler bostäder i Sverige än vad som görs idag och Riksbyggen vill bidra genom en ökad byggtakt och där hållbarhet finns med i alla led, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen, i en skriftlig kommentar.

– Vi ser väldigt mycket fram emot ett långsiktigt samarbete med Riksbyggen där Riksbyggens starka utvecklingskompetens och goda relationer med kommunerna kommer att borga för att Unobo blir en av de ledande bostadsaktörerna i Sverige, säger Ilija Batljan, vd och grundare av SBB.

Tillträde beräknas ske i tredje kvartalet, förutsatt att Konkurrensverket godkänner affären.

KPMG och DLA Piper har agerat rådgivare till Riksbyggen i samband med bildandet och ägarspridningen av Unobo.

Platsannonser

Logga in