Finans Nyhet

SBB etablerar nytt jv-bolag – tecknar låneavtal om 5,7 miljarder

Taggar i artikeln

SBB
”Tillskottet på likviditet ger oss ytterligare finansiell flexibilitet för att genomföra proaktiva strategiska åtgärder på ett strukturerat och eftertänksamt sätt”, säger Leiv Synnes, vd för SBB.
Publicerad
Uppdaterad

SBB har ingått avtal om att bilda joint venture-bolaget SBB Social Facilities tillsammans med fonder som förvaltas av den globala alternativa förvaltaren Castlelake och med stöd från Atlas. Likvida medel frigörs genom ett låneavtal om cirka 5,7 miljarder kronor.

Realtid.se

SBB Social Facilities kommer använda lånelikviden för att förvärva fastigheter från SBB, för att refinansiera skulder till SBB samt refinansiera viss extern skuld. Det framgår av pressmeddelande som skickas ut 01:32 natten mot lördag.

SBB Social Facilities förvärvar fastigheterna från SBB till marknadsvärdet per 31 mars 2024 som uppgick till 9,5 miljarder kronor. Portföljen kommer drivas och förvaltas av SBB Social Facilities genom ett förvaltningsavtal med SBB.

SBB ska använda likviden från transaktionen för att kunna ytterligare strategiska åtgärder och säkerställa långsiktigt stabil likviditet.

Annons

–Transaktionen bekräftar det underliggande värdet i vår portfölj och tillskottet på likviditet ger oss ytterligare finansiell flexibilitet för att genomföra proaktiva strategiska åtgärder på ett strukturerat och eftertänksamt sätt, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Transaktionen är föremål för sedvanliga fullföljandevillkor men är inte föremål för konkurrensgodkännande. Fullföljande av transaktionen kommer att ske så snart som alla fullföljandevillkor har uppfyllts, vilket väntas ske i juni 2024.

J.P. Morgan, Vinge och Wistrand rådgav SBB, DLA Piper och CBRE rådgav Castlelake och CWT och Roschier rådgav Atlas.

Annons

Annons