FinansNyhet

SBAB på jakt efter ny vd – ”krävs ett nytt ledarskap”

SBAB, Klas Danielsson Foto: TTSBAB, Klas Danielsson Foto: TT
Klas Danielsson lämnar vd-rollen för SBAB. Foto: TT
Publicerad

Efter sju år som vd för SBAB får nu Klas Danielsson lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Realtid.se

Mikael Inglander har sedan 2014 varit finanschef, nu går han in som tillförordnad vd. Det framgår av ett pressmeddelande.

– För att i en allt snabbare omvärldsförändring ta SBAB till nästa nivå anser styrelsen att det krävs ett nytt ledarskap. Detta inkluderar fortsatt fokus på kund och digitalisering med tydligare prioriteringar för att uppnå operationell effektivitet i den fortsatta tillväxtresan, säger Jan Sinclair, styrelseordförande på SBAB, i en skrifltig kommentar.

Jan Sinclair har varit SBAB:s styrelseordförande sedan 2018, tidigare var han bland annat landschef för SEB i Tyskland. 

Annons

I slutet av 2007 lämnade Klas Danielsson vd-posten på Nordnet efter att under flera år varit med om att konsolidera den svenska marknaden för nätbaserade banker och mäklare. Åren innan han kom till SBAB hade han bland annat haft styrelseuppdrag för Ikano Bank, East Capital och Swedsec.

SBAB bildades 1985 med syfte att finansiera de statliga bostadslånen. 1989 övertog SBAB förvaltningen av statliga bostadslån från Boverket. Efter godkännande av bolagsstämman ansökte bolaget 2009 om tillstånd att bedriva bankrörelse till Finansinspektionen, och produktutbudet har breddats till att omfatta mer än hypotekslån.

Processen att hitta en efterträdare inleds omgående.

Annons

Till Klas Danielsson utgår avgångsvederlag enligt regeringens riktlinjer för ledande befattningshavare i företag med statligt ägande.

 

Annons