Finans Nyhet

SBAB: Boräntorna på väg upp snabbare än väntat

Taggar i artikeln

Robert Boije SBAB
Göteborg Foto Linda Tate Wolfbard via UnsplashGöteborg Foto Linda Tate Wolfbard via Unsplash
Foto: Linda Tate Wolfbard via Unsplash
Publicerad

Riksbanken höjer reporäntan tidigare än väntat, vilket även kommer att dra upp de rörliga boräntorna. Den bedömningen gör SBAB i sin senaste Boräntenytt.

Realtid.se

–Europa och Sverige har – så här långt – inte drabbats av det amerikanska inflationsspöket. Trots det har ändå långräntorna gått upp något. I likhet med de bedömningar som görs på räntemarknaden i stort, bedömer vi att de långa bundna räntorna nu är på väg upp något snabbare än väntat. Det drar med sig även de långa boräntorna, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i rapporten.

Boräntorna med en bindningstid på mellan ett och fem år har justerats upp med 2–3 tiondelars procentenhet i januari 2024 jämfört med föregående prognos. Till exempel väntas treårsräntan ligga på 2,4 procent då, enligt SBAB.

–Under en längre tid har Riksbanken, de större prognosmakarna och även vi trott på en höjning av reporäntan tidigast under våren 2024. Vår bedömning är nu att reporäntan kan komma att höjas med 0,25 procentenheter redan runt halvårsskiftet 2023. Det är betydligt tidigare än vi tidigare trott och kommer – om vi får rätt – leda till att även den rörliga boräntan höjs snabbare än väntat. Fortsatt mycket låga inflationsutfall framöver kan möjligen ändra på detta, säger Robert Boije.

Annons

Den rörliga boräntan (tremånaders) väntas stiga till 2,2 procent till januari 2024, vilket är en upprevidering sedan SBAB:s föregående prognos med tre tiondelars procentenhet.

Enligt SBAB:s prognos för både de rörliga och bundna räntorna är det fortfarande förmånligt att välja bunden boränta, och särskilt på mellan tre och fem år.

– Trenden mot att fler och fler bolånetagare väljer att binda räntan på tider mellan ett och fem håller i sig. Fler än hälften av alla nya bolån tas idag med bunden ränta, vilken är en dramatisk skillnad jämfört med hur det såg ut för bara något år sedan då en stor majoritet istället valde rörlig ränta, säger Robert Boije.

Annons

 

Annons