SAS-strejken är över

Taggar i artikeln

pilotstrejk SAS strejk
SASSAS
SAS har kommit överens om ett nytt avtal med piloterna.
Publicerad

Flygbolaget SAS har kommit överens med pilotfacken om ett nytt kollektivavtal vilket sätter punkt för den 15 dagar långa strejken.

De två sidorna är överens om ett nytt 5,5 årigt avtal som inkluderar kostnadsbesparingar i linje med målen i SAS Forward-planen avseende piloternas villkor, samt tar bolaget ett steg närmare det övergripande målet om årliga besparingar på 7,5 miljarder kronor.

Vidare har SAS åtagit sig att återanställa 450 piloter gradvis fram till 2024 samt beviljat att piloternas ges en oprioriterad fordran på 1 miljard kronor i bolagets frivilliga finansiella rekonstruktionsprocess. Också tidigare rättsprocesser startade mot bolaget av pilotföreningarna eller enskilda piloter kommer att dras tillbaka. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Med kollektivavtalen på plats kommer SAS nu också att kunna gå vidare i processen för att säkra finansieringen av bolagets löpande verksamhet under den frivilliga finansiella rekonstruktionsprocessen. Bolaget förväntar sig att finansieringsprocessen slutförs inom kommande veckor”, skriver SAS.

Annons

Enligt SAS bedömningar väntas strejken ha haft en finansiell effekt som överstiger 1,5 miljarder kronor. Den har påverkat cirka 370 000 passagerare och lett till cirka 3 700 inställda flyg.

Annons