Finans

SAS räddningsplan genomförd

SAS räddningsplan har fått in nya miljarder i kassan. För att det skulle lyckas krävdes det att svenska och danska staten ökar sitt ägande för att alla nya aktier skulle bli sålda.

Publicerad 2020-10-23

– Det här är SAS räddning från konkurs. Utan dessa pengar hade SAS försvunnit, säger Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank, till Ekot.

Räddningsplanen innebär bland annat att SAS säljer nya aktier till befintliga aktieägare. Totalt får bolaget får in 12 miljarder kronor, före emissionskostnader, enligt ett pressmeddelande.

Men intresset från de mindre ägarna för att köpa nya aktier var inte så stort och det gör att huvudägarna, den svenska och danska staten, nu får köpa fler aktier än de först planerade, säger Pedersen. Därmed ökar staterna sitt ägande till drygt 20 procent var.

– Om trafikutvecklingen är kvar på de här bedrövligt trista nivåerna har SAS köpt sig 18 till 24 månader tills man ännu en gång behöver be stater och investerare om hjälp för att överleva, säger Jacob Pedersen på Sydbank till Ekot.

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in