FinansNyhet

SAS-piloterna går ut i strejk

Publicerad
Uppdaterad

SAS och piloternas fackförbund har inte kommit överens. Därmed går piloterna ut i strejk.

– Det här är riktigt, riktigt dåliga nyheter. Vi är förkrossade, uppgav Anko van der Werff, vd för SAS till medierna i samband med att beskedet kom vid lunchtid under måndagen.

Annelie Sandström

Förhandlingarna mellan SAS och piloternas fackförbund har pågått under helgen och fortsatt att manglas under måndagen.

– Vi beklagar djupt att våra kunder påverkas av denna strejk, den leder till förseningar och inställda flyg. Vi vet att alla våra passagerare har längtat efter sina sommarsemestrar och har bokat resor för sig och sina nära och kära. SAS anställda arbetar hårt för att hjälpa våra kunder som påverkas av denna olyckliga situation. En strejk vid den här tidpunkten är förödande för SAS och sätter företagets framtid på spel, inklusive tusentals kollegors jobb. Beslutet att gå ut i strejk visar ett vårdslöst beteende från pilotföreningarna och en chockerande låg förståelse för den kritiska situation som SAS befinner sig i, säger Anko van der Werff, President & CEO i ett pressmeddelande.

Strejken beräknas leda till att cirka 50 procent av alla SAS-flygningar ställs in och kommer påverka cirka 30 000 passagerare per dag. De flygningar som genomförs av SAS Link, SAS Connect och SAS externa partners berörs inte av strejken.

Annons

Anko van der Werff avslutar:

– Vi är redo att återuppta medlingen så snart som möjligt och vi kommer att göra vårt yttersta för att nå en överenskommelse som säkerställer företagets långsiktiga konkurrenskraft och finansiella hållbarhet. Vi förutsätter att SAS Scandinavias pilotföreningar inser vad som står på spel och väljer att fortsätta arbetet med att nå en överenskommelse.

SAS kommer att skicka uppdateringar via SMS och e-post till de kunder som berörs.

Annons

I samband med beskedet rasade aktien med 6,9 procent.

 

Annons