Finans

SAS pausar verksamheten – 10 000 permitteras

SAS pausar merparten av verksamheten från och med måndag. 90 procent av den totala arbetsstyrkan permitteras.

Uppdaterad 2020-03-16
Publicerad 2020-03-15

Som en följd av effekterna av coronaviruset (covid-19) och de åtgärder som myndigheter har vidtagit är efterfrågan på flygresor nu i princip obefintlig.

SAS pausar merparten av verksamheten från och med i morgon.

Pausen gäller "fram till dess att det åter finns förutsättningar att bedriva kommersiell luftfart," skriver bolaget i ett pressmeddelande.

– Med omtanke om våra kunder kommer SAS de närmaste dagarna så långt det är möjligt att upprätthålla en viss trafik, i syfte att möjliggöra hemresor från olika destinationer. 

– Vi kommer stå till myndigheternas förfogande för att på deras uppdrag ta hem strandsatta medborgare eller upprätthålla samhällskritisk infrastruktur, så långt det är möjligt.

– Det innebär vidare att SAS tyvärr tvingas till tillfälliga personalneddragningar som omfattar upp till 10 000 medarbetare, vilket motsvarar ungefär 90 procent av den totala arbetsstyrkan, skriver bolaget vidare.

Neddragningarna kommer att genomföras i alla delar av verksamheten, i enlighet med nationella regelverk. 

SAS genomför dessa åtgärder i syfte att kunna återgå till normal verksamhet så snart läget gör det möjligt. 

Det är än så länge osäkert om passagerare som har köpt biljetter till inställda avgångar kommer att kunna få pengarna tillbaka.

UD har sagt att man avråder från alla icke nödvändiga utlandsresor till samtliga länder i hela världen, till den 14 april. Något som sent på lördag kväll ledde till att flera stora svenska researrangörer ställde in sina flyg.

– Jag kan konstatera att flyg är viktigt, det är en samhällsbärare, när det är omöjligt att flyga så måste myndigheterna se till att det finns ett livskraftigt flyg även efter covid-19, sa vd Rickard Gustafson vid söndagens pressträff,

 

Platsannonser

Logga in