Sänkta avgifter till a-kassan

Runt 90 procent av de hårt prövade a-kassemedlemmarna får snart en lättnad. Från den 1 juli får många sin avgift sänkt med runt en hundring.

TT
Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2008-05-21

I snitt sänks a-kasseavgiften med 70 kronor till 250 kronor i månaden. 90 procent av de medlemmar som är kvar i a-kassan får en avgiftssänkning, visar arbetsmarknadsdepartementets beräkningar.

Enligt regeringens tidigare lagda förslag ska arbetslösheten få ett större genomslag i avgiften. Dels innebär det att skillnaden i avgift mellan kassorna ska bli större, dels sänks avgiften generellt eftersom arbetslösheten sjunkit.

Störst sänkning får medlemmar i Ledarnas, ST:s och SKTF:s a-kassor, med 130—140 kronor lägre avgift i månaden jämfört med i dag.

Men inte alla får billigare a-kassa. För teaterfolk och musiker, livsmedelsarbetare, hotell-och restaurangpersonal blir det ännu dyrare när den förhöjda finansieringsavgiften slår i taket.

På onsdagseftermiddagen debatterades förslaget i riksdagen och på torsdagen klubbas beslutet. Därefter kan de finansanställda se fram emot att få den billigaste a-kassan av alla.

Samtidigt väntas riksdagen besluta om att sjukskrivna, precis som arbetslösa, inte ska behöva betala den förhöjda avgiften.

Platsannonser

Logga in