Juridik Nyhet

Samtliga elva personer döms i tingsrätten i insiderhärvan i Collector

Taggar i artikeln

Balder Collector
Foto: TTFoto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Samtliga elva åtalade döms av Stockholms tingsrätt för inblandning i insiderbrottslighet i
nischbanken Collector.

Realtid.se

Två huvudåtalade döms för grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år. Övriga nio personer döms till villkorlig dom med böter för insiderbrott av normalgraden, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

De dömda ska även betala tillbaka de aktievinster som gjorts kopplat till brotten. Totalt handlar det om 2,1 miljoner kronor.

Det var i maj 2020 som Balders finanschef Marcus Hansson och dåvarande ekonomidirektören Magnus Björndahl häktades av Stockholms tingsrätt, båda misstänkta för grovt insiderbrott.

Annons

Under utredningens gång har misstankar om fler fall av grova insiderbrott uppkommit, liksom misstankar om obehörigt röjande av insiderinformation.

Bankaktien rasade dramatiskt i början på 2020 efter besked om bland annat extra kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor och en nedskrivning av aktiverade IT-investeringar om 150 miljoner.

Marcus Hansson, som jobbar kvar som Balders finanschef trots insidermisstankarna, satt även i Collectors styrelse när EBM:s utredning blev känd.

Annons

I juli 2020 kom beskedet att Hansson lämnar Collectors styrelse med omedelbar verkan med anledning av den pågående insiderutredningen.

Magnus Björndahl lämnade samtidigt rollen som ekonomidirektör i Balder under sommaren 2020. Enligt ett pressmeddelande kände Björndahl trötthet på grund av anhållandet och den långa häktningen.

Elva personer har stått åtalade, varav samtliga alltså fälls till ansvar. Två huvudåtalade personer döms för bland annat grova insiderbrott till fängelse i som längst 1,5 år. Övriga nio personer döms för insiderbrott av normalgraden och obehörigt röjande av insiderinformation. Där har påföljden bestämts till villkorlig dom med böter.

Annons

Insiderhandeln har skett kort innan bolaget har publicerat kursdrivande nyheter, bland annat ett större pressmeddelande i januari 2020 om vinstvarning och nyemission, vilket påverkade aktiekursen kraftigt. Tingsrätten har kommit fram till att de åtalade genom insynspersoner har utnyttjat sådan insiderinformation till sin fördel och därigenom gjort stora aktievinster.

– Tingsrätten kan konstatera att det har varit fråga om en omfattande och samfälld aktiehandel inom en avgränsad krets personer, vilka alla på något sätt har koppling till varandra. Det har dessutom säkrats viss kommunikation i anslutning till handeln, bland annat via sms, som stärker slutsatsen att de tilltalade har haft ett kunskapsövertag gentemot den övriga marknaden. Det har också framkommit att vissa av de tilltalade har haft goda möjligheter till insyn i Collector AB:s verksamhet. Dessa omständigheter sammanlagda har i detta fallräckt för en fällande dom, säger rådmannen Peter Adamsson i en kommentar.

Förutom påföljden ska de dömda betala tillbaka de aktievinster som de har gjort, vilket totalt handlar om cirka 2,1 miljoner kr. De tilltalade ska också själva stå för sina advokatkostnader i målet.

 

Annons