Realtid

Tyskland säger ja till kärnkraft – bryter med decennier av motstånd

Kärnkraft
Friedrich Merz har öppet kritiserat beslutet att stänga ned Tysklands sista kärnkraftverk. (Foto: Markus Schreiber/AP/TT/Canva)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 20 maj 2025Publicerad: 20 maj 2025

Efter åratal av motstånd öppnar Tyskland för att behandla kärnkraft som en lågkoldioxidenergikälla. Det innebär ett förkastande av landets tidigare starkt ideologiskt drivna kärnkraftsmotstånd.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tyskland har för första gången på decennier övergett sitt motstånd mot kärnkraft. Steget signalerar en ny era i de fransk-tyska relationerna och kan få avgörande betydelse för EU:s energipolitik, rapporterar Financial Times.

Den nya tyska regeringen under förbundskansler Friedrich Merz har givit grönt ljus till Frankrikes krav på att kärnkraft ska behandlas likvärdigt med förnybar energi inom unionens lagstiftning.

Missa inte: Efter 40 års förbud: Danmark kommer närmare kärnkraft. Realtid

”Detta innebär att alla fördomar mot kärnkraft, som fortfarande finns kvar här och där i EU:s lagstiftning, kommer att tas bort”, säger en fransk diplomat involverad i förhandlingarna.

Omsvängningen har av en tysk tjänsteman beskrivits som ett ”avgörande politiskt skifte”. Det innebär också att Merz regeringen är öppen för samtal om att på sikt ingå i Frankrikes nukleära skyddsnät, som en del av EU:s säkerhetsstrategi gentemot Ryssland.

Nordamerikas första SMR-kraftverk klart inom 5 år

Bygget av ny kärnkraft är traditionellt sett dyrt och tar lång tid.

”Välkommet närmande”

Förändringen markerar en tydlig skillnad från tidigare regeringars politik.

ANNONS

Merz har öppet kritiserat beslutet att stänga ned Tysklands sista kärnkraftverk under sin föregångare Olaf Scholz. Istället har han förespråkat investeringar i ny kärnteknik som små modulära reaktorer och fusionsenergi.

Tysk kärnkraft
Efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011 drev den dåvarande förbundskanslern Angela Merkel igenom nedstängningen av all kärnkraft. (Foto: Karl-Josef Hildenbrand/AP/TT)

”Det är ett välkommet närmande som kommer att göra energifrågan enklare inom EU”, säger Guntram Wolff, seniorforskare vid tankesmedjan Bruegel.

Frankrike har länge varit en förespråkare för kärnkraft, med cirka 70 procent av sin elproduktion från atomkraft.

Läs även: Svenskarna vill ha kärnkraft – vägrar betala för den. Realtid

ANNONS

Ideologiska skäl

Tyskland däremot har hittills hållit fast vid sin kärnkraftsavveckling, inte minst på grund av ideologiskt motstånd från De gröna som satt i den tidigare regeringen. Men energikrisen efter Rysslands invasion av Ukraina har förändrat läget.

Denna policyförändring kan också påverka EU:s hållning till vätgasproduktion.

ANNONS

Ebba Busch – kvinnan som ritade om svensk politik

Hon är en vattendelare.

Tidigare har det funnits en debatt om huruvida vätgas producerad med kärnkraft ska klassificeras som ”lågkoldioxid”, vilket är avgörande för att bygga en marknad för renare vätgasbränslen, skriver Reuters.

Tysklands nya inställning kan öka trycket på Europeiska kommissionen att tilldela mer finansiering till kärnkraftsinitiativ över hela EU.

”Säkerställa vår energisuveränitet”

Detta sker enligt Reuters samtidigt som flera europeiska länder, inklusive Belgien, Sverige och länder i Centraleuropa, överväger att återuppliva eller expandera sina kärnkraftsplaner för att minska beroendet av rysk gas.

I ett brev till EU-kommissionen, som Financial Times tagit del av, uppmanade 12 EU-länder med kärnkraftsprogram till att kärnkraft och förnybart bör ses som komplementära och att EU:s stödregler ska anpassas därefter.

”För att säkerställa vår energisuveränitet samtidigt som vi respekterar nationella val, kräver vi ett slut på all diskriminering mot lågkoldioxidenergi på EU-nivå, vare sig det rör sig om kärnkraft eller förnybart”, sa Frankrikes president Emmanuel Macron vid Merz besök i Paris den 7 maj.

Läs även: Tung industri kliver in i satsning på kärnkraft – men S röstar nej. Realtid

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

ANNONS
ANNONS