Danmark har varit känd som en hårdnackad kärnkraftsmotståndare. Det kan det bli ändring på sedan regeringen har tillsatt en utredning.
Efter 40 års förbud: Danmark kommer närmare kärnkraft


Mest läst i kategorin
1985 bestämde sig Danmark för att förbjuda kärnkraft i landet. Då trodde många att det var för gott.
Men för första gången på fyra decennier öppnar Danmark upp för att ompröva förbudet.
Missa inte: Svenskarna vill ha kärnkraft – vägrar betala för den. Realtid
Danska regeringen har inlett en ettårig utredning för att undersöka möjligheterna med ny kärnkraftsteknik – framför allt små modulära reaktorer (SMR) – som ett komplement till förnybar energi, skriver Financial Times.
Spanska strömavbrottet utlösande
Danmark har länge profilerat sig som ett föregångsland inom grön energi, med stora vindkraftsparker till havs som ryggrad i elproduktionen.
Landet har också kunnat balansera sitt elnät med hjälp av kolkraft, gaskraft och elimport via ledningar från grannländer som Sverige och Norge.
Men senaste tidens diskussioner om energisäkerhet, särskilt i kölvattnet av ett omfattande strömavbrott på den Iberiska halvön, har gett ny fart åt debatten om stabil elförsörjning.

Senaste nytt
”Pågår en utveckling”
Fyra danska oppositionspartier har nu tagit initiativ till en parlamentarisk debatt om kärnkraftens framtid.
Samtidigt uppger regeringen att den är beredd att analysera teknikutvecklingen inom SMR och dess potentiella roll i den danska energimixen.
”Vi observerar att det pågår en utveckling med nya kärnkraftstekniker: små modulära reaktorer”, säger energiministern och moderaten Lars Aagaard till Politiken.
Missa inte: Målet möter verkligheten – ny kärnkraft dröjer enligt Vattenfall. Realtid
Pressade Sverige att stänga Barsebäck
Danska näringslivet är också med på tåget. Ett nytt investeringsbolag med kopplingar till techmiljardären Joachim Ante planerar att samla in hundratals miljoner euro till stöd för kärnkraftsindustrin.
Företag som Seaborg och Copenhagen Atomics utvecklar egna SMR-teknologier, och diskussioner förs om potentiella etableringsorter i Danmark.

Ny kärnkraft i Sverige – två giganter gör upp om miljardprojektet
Men vem får bygga reaktorerna?
I Sverige har småskaliga reaktorer också väckt stort intresse och en testreaktor har tagits fram.
Historiskt har Danmark haft en starkt negativ inställning till kärnkraft. Efter att förbudet införts för 40 år sedan pressade landet även Sverige att stänga reaktorerna i Barsebäck under 1990-talet. Istället har kolkraft och vindkraft dominerat energilandskapet.
Även Norge närmar sig kärnkraft
Men opinionsläget har förändrats. En majoritet av danskarna uppger nu att de kan tänka sig kärnkraft som en del av lösningen på framtidens energibehov.
Bakgrunden till omsvängningen återfinns också i det ökande elbehovet i hela Norden. Enligt prognoser från Nordenergi väntas efterfrågan på el i regionen öka med över 60 procent till 2040.
Missa inte: 40 år efter katastrofen: Hundarna som överlevde strålningen. News55
Norge, som hittills förlitat sig nästan uteslutande på vattenkraft, ser nu också över möjligheterna att införa SMR-teknik.
Företaget Norsk Kjernekraft har lagt fram förslag på möjliga platser för reaktorer och driver på för ett samarbete med både Sverige och Danmark, skriver Dagens Nyheter.

Nya reaktorer till 2035? Glöm det, säger svenskarna
Bilden ligger i linje med vad experter länge har varnat för.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.