Flera av Sveriges största företag lyckas minska utsläppen – utan att tumma på lönsamheten. Samtidigt pågår EU-förhandlingar om lättnader i hållbarhetskraven.
Sveriges största bolag minskar utsläppen – och ökar vinsterna


Går det att slå två flugor i en smäll och öka företagsvinsterna samtidigt som klimatpåverkan minskar?
Aktuell Hållbarhet har tittat närmare på frågan och kommit fram till att de tio största företagen i Sverige, räknat till försäljning, lyckas med det konststycket.
Läs även: Skistar tar täten för hållbar skidturism. Realtid
Alla bolag på den sammanställda listan har minskat sina utsläpp i förhållande till försäljningen, räknat från det basår de själva satt upp som startpunkt för sina klimatmål.
Kraftjätten i topp
Vattenfall är det bolag som lyckats allra bäst med att sänka utsläppen i relation till försäljningen.
Företaget har fasat ut kol och har i dag till 90 procent en fossilfri energiproduktion samtidigt som vinsten har fördubblats sedan 2019.

Sämre presterar H&M (börskurs Hennes & Mauritz) som ligger i botten på listan. Klädjätten har bara fått ner en fjärdedel av utsläppen i förhållande till intäkterna.
H&M är också enbart ett av två företag på listan som uppvisar krympande vinst.
Senaste nytt
Förhandlingar om översyn
För närvarande pågår det förhandlingar i EU gällande ändringar i CSRD och CS3D (due diligence-lagen) skriver Aktuell Hållbarhet.
Syftet är att försöka få till ändringar som minskar regelkraven och underlättar för företagen.

Intresset för begagnat har ökat – liksom priset
De senaste tio åren har andrahandsmarknaden ökat kraftigt.
Enligt dagens due diligence-lag ska företag göra en årlig översyn av hur verksamheten lever upp till företagsetiska krav i sin leveranskedja. Vilket intervall det istället ska ändras till verkar det finnas olika åsikter om.
EU-kommissionen har föreslagit att det istället ska göras var femte år och ordförandelandet Polen å sin sida föreslår ett treårsintervall.
Läs även: Klimatanpassning kan ge avkastning på 4 000 procent. Realtid
Sverige vill ändra hållbarhetsdata
Mindre företag ska, enligt ett kompromissförslag som Polen tagit fram, inte kunna avkrävas hållbarhetsdata från ett större företag som omfattas av EU:s hållbarhetslagstiftning.
Svenska regeringen vill ändra på detta och införa ett par meningar så att leverantörer frivilligt ska kunna leverera hållbarhetsdata.

Svårt för äldre att hitta hållbara fonder
Det är inte alltid lätt att veta vilka fonder som är rumsrena.
EU-kommissionen har föreslagit att luckra upp kravet att bolag ska avsluta affärsrelationer där motparten till exempel kränker mänskliga rättigheter och inte gör något för att åtgärda det.
Italien skriver i en kommentar att man vill att lagstiftningen möjliggör att affärsrelationen ska kunna återupptas så fort bristerna har åtgärdats.
Läs även: Svenska bolag trotsar EU:s hållbarhetsreträtt. Realtid

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. Tidigare på Viasat Sport och MTG.