EU:s regelverk kan tvinga svenska skogsägare till avverkningsstopp. Många av dem uttrycker frustration: ”Tar ansvaret på allvar.”
Små skogsägare oroliga för EU-regelverk


Mest läst i kategorin
Sverige och Finland är båda länder med en stor skogsindustri. Av världens alla mjölkkartonger beräknas var fjärde vara tillverkad av svensk skog.
Stora Enso (börskurs Stora Enso), SCA (börskurs SCA) och Billerud (börskurs Billerud) är skandinaviska jättar på trä- och pappersområdet.
Missa inte: Drönarbilderna avslöjar Ikeas skogsskövling. Realtid
Men det är inte bara storföretagen som äger skog i nordiska länder. Många privatpersoner är också skogsägare. I både Finland och Sverige ägs mer än hälften av all skog av hundratusentals privatpersoner.
Nu kan de tvingas göra drastiska förändringar.
Styltiga regler om skog
Skälet är att regleringar som tillkommit för att nå EU:s klimatmål har uppfattats som ett förbud – eller åtminstone en kraftig begränsning – av avverkning av skog i Sverige och Finland. Målen gäller både biologisk mångfald och koldioxidutsläpp, där träd spelar en viktig roll att förbättra miljön.

Här är våra största ägare av svensk skog – län för län
Svensk skog är en riktig guldgruva. Här listar vi vem det är som äger skogsfastigheterna i Sveriges olika län.
Svenska skogsägare som Bloomberg har talat med säger dock att reglerna är styltiga och inte tar hänsyn till lokala omständigheter. De pekar bland annat på att det planteras fler träd än det avverkas i både Sverige och Finland.
Branschorganisationen Skogsindustrierna menar också att det är nödvändigt att avverka skog för att skapa miljövänliga produkter, även om det gör att kolbindande träd försvinner.
Senaste nytt
Uttrycker frustration
”EU förstår inte hur vi sköter och vårdar skogar här i Sverige. Det är ett stort ansvar att äga en skog och skogsägare tar det ansvaret på allvar”, säger 81-årige Birgitta Velander, vars skog utanför Sundsvall har gått i arv i generationer.
Flera skogsägare uttrycker också frustration över att de inte känner sig hemma på någon sida i debatten.
Å ena sidan politiker och tjänstemän i Bryssel, som upplevs som distanserade från verkligheten i norr. Å andra sidan populister och EU-skeptiker som ofta använder skogsägare som politiskt slagträ.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Regelverk sköts upp
För många skogsägare är skogen en viktig tillgång: 11 procent av svenska skogsägare har den som sin huvudsakliga inkomstkälla.
Ett av regelverken som har fått kritik för otydlighet är avskogningsförordningen (EUDR), som egentligen skulle ha trätt i kraft vid årsskiftet, men som sköts upp.
EU:s mål är att släppa ut 55 procent mindre växthusgaser 2030 jämfört med 1990 – och att hela unionen ska vara klimatneutral 2050.

Historiskt höga priser muntrar upp skogsägare
LRF:s skogsbruksindex når en ny rekordnivå och ökar med fyra punkter, det har gått upp samtliga kvartal i år.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.