Ett av Europas största elavbrott i modern tid har satt fart på en laddad debatt om Spaniens energipolitik – och huruvida solkraften bär skulden till det nationella haveriet.
Politisk strid efter spanska elkollapsen: "Ljuger eller okunniga"


Mest läst i kategorin
Den 28 april slocknade stora delar av Spanien, Portugal och södra Frankrike i flera timmar.
Miljoner hushåll stod utan el, kommunikation och betalningsmöjligheter, samtidigt som tusentals resenärer fastnade på tåg, flygplatser och i kollektivtrafiken.
Missa inte: Elkrisen ingen såg komma: ”Konstig situation just nu”. Realtid
Strömavbrottet utlöstes av en kraftig störning i elnätet, där frekvensen föll från 50 till 49 hertz på bara några sekunder, enligt Financial Times.
Detta triggade automatiska säkerhetssystem som kopplade bort delar av elproduktionen för att skydda infrastrukturen – men resultatet blev ett omfattande kedjeavbrott.

Nationella strömavbrott – är Sverige redo för totalt mörker?
Tolv timmar i mörker, ett strömavbrott förlamade nyligen stora delar av Spanien och Portugal.
Infekterad debatt
Samtidigt pågick en exceptionellt hög elproduktion från förnybara källor. Just innan avbrottet stod solenergin för 53–60 procent av Spaniens elproduktion, enligt elbolaget Red Eléctrica och Reuters.
Händelsen har gett näring åt en infekterad debatt om huruvida den snabba omställningen till förnybar energi bidrog till kraschen.

Kritiker, däribland högernationalistiska partiet Vox, pekar på ett växande beroende av sol- och vindkraft och kräver en återgång till kärnkraft.
”Regeringens katastrofala energipolitik är ansvarig”, hävdar partiledaren Santiago Abascal.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez tillbakavisar kopplingen mellan avbrottet och landets energimix.
”De som kopplar detta till bristen på kärnkraft ljuger eller är okunniga”, säger han enligt The Guardian.
Läs även: Svenskarna vill ha kärnkraft – vägrar betala för den. Realtid
Senaste nytt
Pekar på en möjlig brist
Även Red Eléctrica och EU:s energikommissionär Dan Jorgensen har försvarat de förnybara energikällorna, och betonar att orsaken ännu inte är fastställd.
Enligt MIT Technology Review inträffade flera snabba händelser i följd: först en produktionsstörning, sedan att interkonnektorn till Frankrike stängdes av och därefter att nästan all elproduktion i Spanien kopplades bort.
Enligt experter pekar händelseförloppet på en möjlig brist på ”inerti” i nätet – en stabiliserande kraft som ofta saknas i system där solceller dominerar.

Han har två elbilar och bubbelpool, men betalar inget för sin el
Anders villa slukar 25 000 kWh per år.
Kan hända även Sverige
Utredningen pågår fortfarande. Data från över 750 miljoner datapunkter analyseras – och hittills har tre tekniska störningar identifierats sekunderna innan systemet kollapsade.
Några tydliga bevis för vare sig cyberattack, mänskligt fel eller väderrelaterade orsaker har ännu inte presenterats.
Missa inte: Nya skatteavdraget – räddar dig från dyr el. News55
I Sverige följs utvecklingen noga.
”Ett liknande scenario är inte osannolikt även här”, säger Pontus de Maré från Svenska Kraftnät till Svenska Dagbladet.
Han pekar på vikten av att bygga robusta system med lokal elproduktion och god förmåga till så kallad ö-drift, alltså att ett område drivs som en ”ö” med egen elproduktion.

Tung industri kliver in i satsning på kärnkraft – men S röstar nej
Vattenfall ska söka statligt stöd till nya reaktorer.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.

Reporter med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader. I grunden journalist, men har över 25 års erfarenhet av att hjälpa olika verksamheter med strategisk kommunikation, innehållsproduktion, PR och marknadsföring. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se.