Sällskapsspel är årets julklapp

Taggar i artikeln

Jul
Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

När händelser i omvärlden delar oss, är årets julklapp något att samlas kring – sällskapsspelet är Årets Julklapp 2023.

Realtid.se

För trettiosjätte året i rad utser HUI Årets Julklapp. Intresset för sällskapsspel har vuxit den senaste tiden. Populärkulturella fenomen som Queens Gambit och Stranger things har drivit på intresset för såväl brädspel som rollspel. Dessutom används spel allt oftare som pedagogiska verktyg i undervisning och forskning. Brädspelsboomen är här för att stanna.

– Sällskapsspel är en klassisk julgåva som nu återupptäcks av nya generationer. I en omvärld präglad av krig, våld och ekonomiska svårigheter blir sällskapsspelet en möjlighet att för en stund koppla bort världen utanför och istället uppleva samvaron med nära och kära. Sällskapsspelen står för trygghet men också för eskapism och utveckling,säger Emma Hernell vd på HUI i en presskommentar.

Hur kriterierna uppfylls
Med utgångspunkt i rådande samhällstrender och svenskarnas aktuella och framtida konsumtionsbeteenden utses Årets julklapp utifrån tre kriterier, varav minst ett måste uppfyllas:

Annons

• Årets julklapp ska representera den tid vi lever i
• Årets julklapp ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse
• Årets julklapp ska svara för ett stort försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

Brädspelsförsäljningen globalt uppgick under 2022 till 15 miljarder dollar och förväntas växa med 7 till 11 procent de kommande fem åren. Under 2023 har många nya sällskapsspel kommit ut på marknaden, inte minst nya ”fygitala” spel som är skapade med hjälp av AI eller med inslag av AI, vilket ger sällskapsspelsmarknaden en helt ny dimension.

Annons