Finans Nyhet

Säljarna på Blocket skattegranskas

Publicerad

<pufftextlänk>Efter framgångarna med granskningen av pokermiljonärerna kommer specialstyrkan hos Skatteverket att gå vidare nästa år. 2006 kommer aktörerna som säljer varor på begagnatsajter som Blocket och auktionssajter som Tradera och QXL att synas.</pufftextlänk>

Som Realtid.se rapporterade i går resulterade Skatteverkets granskning av pokerspel i att tio pokermiljonärer upptaxerades med sammanlagt 28 miljoner kronor.

–Nästa år går vi vidare och ska specialgranska aktörerna på köp- och säljsajter med syfte att kontrollera de som bedriver verksamhet men inte deklarerar det, säger Martin Solvinger, kontrollsamordnare på Skatteverkets huvudkontor, till Realtid.se.

I år har cirka 15 utredare inom Skatteverkets enhet för internethandel arbetat med pokervinnarna. Styrkan kommer enligt Martin Solvinger att utökas nästa år.

Annons

–Vi satsar mer resurser på att granska de som säljer varor på internet, men vi vill också förenkla för de som vill göra rätt för sig. Därför lägger vi ut mer information om internethandel efter årsskiftet på Skatteverket.se om vad som gäller, säger han.

Skatteverket gör som förra året med pokergranskningen – berättar i förväg för att få fler att redovisa sina inkomster i deklarationen.

–Vi är inte ute efter att komma åt dem som säljer en soffa, utan dem som gör det i organiserad form, säger Martin Solvinger.

Annons

Han beskriver det som att man håller på att lägga ett stort pussel. En viktig del är information om dem som i stor utsträckning säljer varor på begagnatsajter som Blocket med flera.

–Vi kommer att göra skatterrevision hos flera sajter. Vi har då möjlighet att ta del av in- och utbetalningar från de som handlar, så kallad tredjemansrevision, säger Martin Solvinger.

Den informationen jämförs med betalströmmar och slutligen med deklarationer för att hitta dem som undanhåller inkomster från beskattning.

Annons

Förutom att jaga de som systematiskt säljer varor på begagnatsajter så kommer man att utreda om det finns svenska näthandelssajter som inte redovisar moms och intäkter.

–En e-handelssajt kan ge sken av att ligga utomlands men vara svensk. För ett par år sedan hade vi till exempel ett fall med en som sålde kontaktlinser och var registrerad på Nederländska Antillerna. Men det visade sig att varorna skickades från Eskilstuna.

Och det finns flera sådana fall i både Sverige och inom övriga EU-länder.

–Vi har ett samarbete med andra skatteverk i Europa och vi utvecklar gemensamma spårningsverktyg, säger Martin Solvinger.

Har ni också möjlighet att få ta del av kontoinformation från betalningsförmedlaren Pay Pal?

– Jag utelsuter inte det. Det har förekommit kontakter, men jag kan inte kommentera det för det faller under utredningssekretess, säger Martin Solvinger.

Annons