Mat & Dryck Partner content

Så ska du dricka ditt italienska vin

Italien vinlandItalien vinland
Publicerad
Uppdaterad

Det är ingen hemlighet att Italien producerar några av våra mest hyllade viner – nästan varannan flaska rött vi köper på Systembolaget är italienskt. Landet har legat i topp flera år i rad som ett av svenskarnas favoritvinland. Men vad är det egentligen som gör Italien så unikt?

Partner content – Innehåll från Vinliv

Kraftiga, uttrycksfulla och unika – Italien bjuder på några av världens mest älskade viner. Långlivade nebbioloviner, sangiovese, amarone och barolo har brett ut sig alltmer bland Systembolagets hyllor. Med nära 15 procent av världsproduktionen anses landet som ett av det största, både i volym och kvalitet.

Från kvantitet till kvalitet

Tack vare gynnsamma odlingsförhållanden har vin odlats i landet i snart 3000 år. Grekerna kom från söder och etruskerna från norr och spred sin vinodling i nedre delen av Toscana och Umbrien. Samtidigt uppträder romarna, som fördrev både greker och etrusker, och övertog deras vinkultur för att i stället utveckla sin egen.

Annons

Vinlandet Italien

Över 2000 druvsorter

Sakta men säkert växte Italien till ett av världens största vinproducerande länder. Från Valle d’Aosta och Trentino i norr till den lilla ön Pantelleria söder om Sicilien finns det fler än två tusen druvsorter.

Med varierande klimat- och jordmånsförhållanden är Italien gynnsamt för vinodling i alla dess former. Söder om Alperna råder subalpint till kontinentalt klimat medan södra delen av landet nås av medelhavsklimat. Apenninerna brer ut sig över hela landet och ger rikliga jordmånstyper i alla sina utlöpare och sluttningar. Kalkrik och vulkanisk jordmån förekommer ofta. Stora sjöar och floder har även de avgörande betydelse för både klimat och jordmån.

Vinlandet Italien vinglas

Bästa vinet till italiensk mat

Finns det något mer italienskt än pizza? Vad du bör skölja ner det med bestämmer däremot toppningen. Drick ett friskt och fruktigt vitt vin till skaldjurspizzan och ett lättare rödvin som är mjukt och bärigt till en pizza med kött.

Annons

Blir det pasta till middag är det i stället såsen som bestämmer. Drick ett mjukt och mustigt rödvin eller ett fylligt vitt vin om såsen är gräddig. Pastarätter med en tomatbas matchas med ett friskt vitt vin eller ett fruktigt rosévin.

Står risotto på menyn gifter den sig exceptionellt bra med ett fylligt vitt vin med fatkaraktär. Drick ett rödvin med hög fruktsyra och strävhet om även kött serveras, syran får rätten att kännas lite lättare.

3 vingårdar att besöka i Italien

  • Fontanafredda
  • Borgogno
  • Masi

Annons