FinansNyhet

Så rundade de Finansinspektionens bonustak

Jonas Ström, vd för ABG Sundal Collier och Björn Jansson, vd för Carnegie Investment Bank.
Publicerad
Uppdaterad

ABG Sundal Collier och Carnegie höjde de fasta lönerna rejält för höga chefer. På det sättet kunde bankerna betala ut höga bonusar utan att bryta mot regelverket.  

Realtid.se

För att förhindra att chefer på banker tar alltför höga risker har EU och Sverige infört ett bonustak som i Sverige innebär att de rörliga ersättningarna inte får överstiga den fasta lönen.

När möjligheterna till stora bonusutbetalningar rusade i taket under rekordåret 2021 valde ABG Sundal Collier och Carnegie att höja de fasta lönerna för cheferna rejält. Därmed kunde bankerna också betala ut de höga bonusarna utan att bryta mot regelverket, rapporterar Dagens Industri.

Jonas Ström, vd på ABG Sundal Collier, fick sin fasta lön höjd med 61 procent till 10,3 miljoner kronor och fick samtidigt en rörlig ersättning på 10,1 miljoner.

Annons

Den fasta och rörliga lönen för 2020 uppgick till 6,4 respektive 6,3 miljoner

Björn Jansson, vd på Carnegie, fick samtidigt se sin fasta lön höjas med 42 procent till 15,5 miljoner kronor. Den rörliga ersättningen uppgick också till 15,5 miljoner.

Björn Janssons fasta och rörliga lön för 2020 uppgick till 10,9 respektive 10,8 miljoner kronor.

Annons

Rejält höjda fasta löner och därmed också rejält höjda bonusar har även flera övriga chefer fått, skriver Dagens Industri. I enskilda fall rör det sig om nästan 70 procent.

Både ABG Sundal Collier och Carnegie förnekar i kommenterar till tidningen att de fasta lönerna har höjts för att den stora bonuspotten ska kunna betalas ut.

Finansinspektionen vill inte kommentera enskilda bankers agerande.

Annons
Annons