Så påverkar Teslas prissänkning begagnatpriserna

Taggar i artikeln

Kvdbil Tesla
Publicerad
Uppdaterad

I början av året valde Tesla att chocksänka sina två modeller 3 och Y med upp till 150 000 kronor. Flera tillverkare, därbland Ford och kinesiska Xpengt har följt efter medan andra märken såsom Volvo Cars uttryckt att de inte kommer att sänka sina priser på elbilar.

Realtid.se

Den borttagna miljöbonusen på 70 000 kronor har också lett till att endast en av fyra känner lika stort sug för att köpa eller leasa ny elbil jämfört med tidigare, enligt en undersökning från bilförmedlaren Kvdbil.

–Det är ju nu upp till marknaden att bemöta den borttagna bonusen. För att inte tillväxten av nya elbilar ska bromsa in eller rent av tvärnita kommer industrin att behöva möta konsumenternas nya verklighet. Tesla gör bedömningen att man får stå för ett slags bonus själv och jag tror fler kommer behöva ta efter, säger Daniel Odsberg, försäljningschef för Kvdbil.

Varje månad kollar bilvärderingsföretaget Bilpriser begagnatprisernas utveckling genom ett Bilpriserindex. Prisutvecklingen beräknas genom rullande tremånadersvärden och bastidpunkt (indextalet 100) var i mars 2016. Tittar man på Tesla specifikt kan man se att prisutvecklingen gått mot trenden för begagnade bilar totalt (alla drivmedel) och också elbilar generellt.

Annons

Elbilar står för en väldigt liten del av den svenska fordonsflottan och ett mindre underlag gör analysen svår och utvecklingen mer volatil.

– Att Tesla går mot trenden handlar framförallt om att det är ett märke som var högt prissatt från början och när man med åren lanserat nyare, billigare modeller har också detta påverkat snittpriserna på begagnatmarknaden, säger Daniel Odsberg.

Sedan Tesla justerade sina priser har Kvdbil märkt av ett stort intresse framförallt från bilhandlare att sälja bilmodellen. Här är alla Teslabilar som är till salu hos Kvdbil just nu>>

Annons

Annons