Så mycket höjdes elnätspriserna – Eon värst

Taggar i artikeln

Ellevio Elpriset Eon Vattenfall
Publicerad
Uppdaterad

Efter en period med relativt stabila elnätspriser stiger priserna igen, med nästan 10 procent över hela Sverige, där det finns exempel med prisökningar över 30 procent.

Realtid.se

En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och stor skillnad mellan hur de olika stora privata elnätsföretagen har agerat. Eon har höjt sina priser mest (19–23  procent), Ellevio har höjt sina priser (5–14 procent) och Vattenfalls priser har överlag sänkts (minus 7–0 procent). Det framgår av ett pressmeddelande.

– Det är oroande med de kraftiga höjningarna och det är inte rimligt med så stora skillnader, där vi har svårt att se hur de stora skillnaderna är motiverade, säger Nils Holgerssongruppens ordförande Louise Wall och fortsätter:

– Med bakgrund av detta och den kommande perioden för reglering av elnätsintäkter ser vi att det är särskilt viktigt att uppmärksamma de olika skillnaderna. Den skärpning som Energimarknadsinspektionen införde för förra perioden var ett bra första steg mot mer rimliga elnätsavgifter. Vi välkomnar nu att Energimarknadsinspektionen tar arbetet vidare för att ytterligare förstärka kundperspektivet.

Annons

Nils Holgersson-gruppen har årligen gett ut rapporten sedan 1996. Nils Holgersson-gruppen består av representanter från Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.

 

 

Annons

Annons