Finans Nyhet

Så kunde finansmännen sluppit bli kidnappade

Publicerad
Uppdaterad

Tidigare Säpo-livvakten Jan Gustavsson och hans kollega Magnus Andersson ger handfasta råd om hur kända finansmän kan skydda sig mot hot, trakasserier och i värsta fall kidnappningar.

Sara Johansson

Det är bara ett år sedan en riskkapitalist och en finansman kidnappades och krävdes på stora summor pengar. Innan dess har finansvärlden skakats av dödshot mot H&M-grundaren Stefan Persson, kidnappningen av Fabian Bengtsson, affärsmannen Lars Westerbergs son samt kidnappningsförsöket av Peter Wallenberg.

– Det räcker väl med de som har hänt. Du känner bara till bara de fall som blivit kända i media, sedan finns det ett jättemörkertal, säger Jan Gustavsson.

Realtid.se möter två säkerhetskonsulter som samarbetar för att ge råd och skydd till bland annat finansmän.

Annons

Magnus Andersson har tio års erfarenhet av säkerhetsbranchen, främst i privata bolag där han jobbat med personskydd för folk inom näringslivet.

Jan Gustavsson har har arbetat på Säpo personskydd, främst som livvakt till kungabarnen. Han har 20 års erfaranhet som polis bland annat som insatspolis i piketen.

Det mest kända aktuella hotet och kidnappningen mot profiler i finansbranschen skedde under brutala former för drygt ett år sedan. Finansmännen i Stockholm och Göteborg fängslades under åtskilliga dygn i sina hem och mottog samtidigt döds- och utpressningshot.

Annons

Magnus Andersson och Jan Gustavsson är övertygade om att man hade kunnat förhindra situationen.

– Hade männen varit mer medvetna om risker och hur man ska hantera vissa situationer hade det inte behövt ske, säger Jan Gustavsson.

Han menar att kidnapparnas tillvägagångssätt var klassiskt. För att minska risken att hamna i den här situationen kan man med enkla medel ändra sina rutiner som att gå 15 minuter tidigare eller 15 minuter senare till jobbet eller parkera bilen på olika ställen.

Annons

– Det är inte kärnforskare som sysslar med den här verksamheten, men man ska inte heller underskatta dem.

Magnus Andersson och Jan Gustavsson, som samarbetar nära varandra vid flera uppdrag, pekar båda på farorna med att Sverige och svenskarna är för naiva.

– Vi svenskar är lite blåögda. Vi är det enda landet i världen som har fått en statsminister och en utrikesminister mördade i modern tid. Jag kan inte ens komma på ett konfliktland som har råkat ut för det än mindre ett civiliserat land, säger Jan Gustavsson.

Magnus Andersson poängterar dock att man inte heller ska överdriva hotbilden. Att exempelvis låta bygga panicrooms och liknande är att ta i.

Han berättar att man istället kan säkra bostaden med larm och eventuellt kameror och därefter sitt sovrum med en bättre dörr med bra ram och ha en fast lina till telefonen. Det finns också en tunn film, profilon, som man kan sätta på fönstren. Då krävs det en hel del för att slå sönder det.

– Är det för mycket mostånd kommer gärningsmännen att ge upp, säger Magnus Andersson.

Jan Gustavsson tillägger att det är få som lever i Sverige med den hotbilden där man behöver beväpnade livvakter eller personskyddsväktare vid sin sida.

Men i de allra flesta fall räcker det alltså med att personen som känner av en hotbild ändrar sina rutiner, skaffar larm samt bättre lås till sitt hem, i vissa fall kan det även behövas en privat chaufför.

De pekar även på att sociala medier kan medföra en risk. Att exempelvis via Facebook uppdatera sin status var man befinner sig är inte att rekommendera.

– Det är lika dumt som att sätta upp en displayskylt på huset där det står att det är tomt, säger Jan Gustavsson.

Magnus Andersson tillägger:

– Lika dumt är det att ställa upp på ett hemma hos-reportage i tidningar där man visar vilka värdesaker man har.

Hur ser marknaden ut för säkerhetsbolag i Sverige?

– Den växer men branschen påverkas negativt av att finansbranschen har det tufft. Även de som har bra med pengar måste skära ned på saker och ting, säger Jan Gustavsson.

Magnus Andersson tillägger:

– I vår värld skulle kristider betyda att vår efterfrågan skulle öka, men det stämmer inte med verkligheten. Man väljer att skära ned på säkerheten.

Det ironiska är att kristiderna samtidigt för med sig allt mer hot och utpressning, enligt Jan Gustavsson. Det har exempelvis blivit vanligare att man söker upp mindre företagare som matbutiks-ägare.

Säkerhetskonsulterna berättar även att det har blivit vanligare att man söker upp välbärgade familjers barn, vilka ofta inte har samma beredskap som vuxna.

– En vanlig Svensson har inte samma behov att ändra sina rutiner, men den som är en känd finansman måste börja tänka på att man lever under större risk. Det är exempelvis viktigt att informera fritidspersonalen att kontrollera vem som hämtar barnen. Man måste vara väldigt tydlig med vad som gäller, säger Magnus Andersson.

Jan Gustavsson berättar att arbetet som säkerhetskonsult handlar om långa förberedelser. Han minns när han jobbade under Dalai Lamas besök i Sverige.

Han besökte exempelvis alla platser innan Dalai Lama anlände. Till exempel flygplatsen , hotellen och lokalen där Dalai Lama skulle hålla sina framträdanden.

– Man måste fixa bilar, chaufförer och andra praktiska saker. Jag hade kontakt med polisen och privata vaktbolag. Man måste även ha en B- och C-plan om man stöter på problem längs vägen.

Magnus som även har jobbat med flera världskända profiler uppger också vikten av att vara förberedd då stjärnan är på plats.

– Man måste känna till lokalen och dess omgivning, till exempel veta var toaletterna och nödutgångar finns, och att det finns brandlarm för att skapa en mer trygg situation.

Jan Gustavsson poängterar vid flera tillfällen att han inte vill skrämmas, men menar att man samtidigt måste vara realist.

– Man ska inte mörka hur verkligheten ser ut. Jag gillar inte skrämselpropaganda, men man får vara realist och berätta hur verkligheten egentligen hur det ser ut. Hur man ska agera om något händer. Man kan förebygga det mesta men inte allt.

Jan Gustavssons och Magnus Anderssons viktigaste uppgift är att avvärja hoten mot sina klienter och föra dem i säkerhet. Det handlar inte om att övermanna någon.

– Vi står mer bakom och koordinerar och instruerar. Mina rättigheter är detsamma som dina – att agera i nödvärn. Men personskyddsväkare har mer befogenheter för att ingripa och avvärja. Återigen, det viktigaste är att få bort dig från faran, säger Jan Gustavsson.

10 snabba till Magnus Andersson

Senaste lästa bok? Livet de luxe

Festkväll eller Fredagsmys? festkväll

Range Rover eller Volvo? Range rover

Spara på banken eller i madrassen? Banken

Konsert eller Fotbollsmatch? fotbollsmatch

Bästa resmålet och varför? Barcelona för havet, maten och New York för pulsen

Kostym eller jeans? Kostym

Förebild och varför? Generellt människor som vågar satsa något för att lyckas med det dem vill.

Om du inte var i denna bransch, vilken skulle du välja och varför? Svårt, Musikbranschen kanske, bli den nya Alexander Bard haha

Öl eller vin? vin

Annons