Så firar du nyår med stil utan att det kostar skjortan

Taggar i artikeln

Jens Linder
Så firar du med stil utan att det kostar skjortanSå firar du med stil utan att det kostar skjortan
Jens Linder frestar med godsaker till nyårsfesten. Foto (matbilder): Jens Linder
Publicerad
Uppdaterad

Slå klackarna i taket som för hundra år sedan, anmodar Jens Linder, inför nyårsafton. Fina småmackor à la tjugotal är perfekta för tillfället – han förklarar också varför han inte tycker att champagne passar för att fira det nya året.

Jens Linder

För 100 år var det så kallade glada 20-talet i full gång. Krigsplågade människor festade för att glömma och drömma. Man bar lättare kläder, rökte cigaretter i munstycke, frigjorde sig från gamla könsroller och moralregler, dansade charleston, skålade i champagne och drinkar som hanky panky, grasshopper och sidecar.

Eller, låt oss vara ärliga. Festade gjorde förstås inte de flesta. Eftersom flertalet inte hade råd. För somliga var årtiondet glatt, för att andra var det fullt av umbäranden. Men likväl kan även vi i vår tid – också den full av seriösa problem – behöva partaja, i alla fall på nyårsafton. Så varför inte inspireras av de uppsluppna tjugotalsfesterna och servera det som var på modet då: smörgåsar? Dessa kan vara tjusiga utan att behöva kosta skjortan. De går också att förbereda i god tid, och är populära i de flesta läger.

Så fram med kanapéer och sandvikare! Här är några av mina tips. Men jag är säker på att ni kan hitta på fler egna kombinationer: världen är ju full av underbara pålägg – allt från medwurst och marmite till saltkött och stilton. Så fundera ut vad ni verkligen gillar och gör macka av det!

Annons

Kräftkanapé med parmesan
Enkla och god kanapéer som görs av kräftstjärtar. Dessa är en sammanslagning av flera småmackor från 1920-talet. Dåförtiden var parmesan riktigt exklusivt!
Den som vill kan ta ut åtta rundlar med ett utsticksjärn eller ett uppochnervänt glas. Men jag skar bröden rakt över, för jag gillar lite mer rustik stil.

Blir åtta små kanapéer

Annons

150 g kräftstjärtar i lake, avrunnen vikt
1 dl majonnäs
1 tsk milt paprikapulver
1 krm nymald svartpeppar
4 skivor mörkt bröd, kavring, finskt rågbröd etc.
1 dl riven parmesan

1. Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt i en sil och grovhacka dem.
2. Blanda majonnäsen med gräslök, dill, kräftstjärtar och svamp.
3. Bre bröden med smör och bred ut majonnäsblandningen. Strö över osten. Krydda med paprikapulver och svartpeppar.

 

Annons

 

Randiga sandwichar
Att göra randiga sandwichar är lättare man tror. Två sorters bröd, lite ost och korv och man är hemma. Här finns också möjlighet till personliga påhitt. Kanske har ni en svensk favoritost som ni vill använda? Eller någon charkprodukt som ni älskar?

Blir 8 sandwichar

Smör att bre med
Fem skivor vitt formbröd,
Fem skivor mörk limpa eller kavring
Fyra tjocka skivor schweizerost (exempelvis gruyère eller appenzeller)
Tolv skivor färsk gurka
Åtta skivor svensk korv (exempelvis lökkorv eller liknande)
Dijonsenap att bre med

1. Skär alla brödskivor, så att de blir lika stora. Bre bröden med smör. Ost och gurkskivor på varannan. Korv och senap på varannan.
2. Foga sedan samman fem skivor med en överst utan fyllning där smöret vänds nedåt. Varannan ljus och varannan mörk. Gör en till likadan femvåningssmörgås.
3. Ställ båda mackorna under press (till exempel med hjälp av den skärbräda) i kylen mint en timme, men gärna längre, så att de limmar ihop sig.
4. Skär försiktigt de två smörgåsarna till fyra skivor vardera. Lägg de åtta randiga mackorna på en serveringsbricka och servera.

Solöga
En rätt som ofta serverades på 1920-talet var solöga, som ibland också kallades för falsk kaviar, eftersom man finttärnade svensk ansjovis och serverade den på samma vis som störens rom, med hackad lök och rå äggula. Den här extremt enkla versionen är baserad på ett par hundraåriga recept, men det finns många andra mer elaborerade. Somliga tillsätter tärnade inlagda rödbetor eller kokt potatis. Den som vill kan tärna kavring och smörsteka dessa och strö dem över anrättningen. Matjessill, inlagd skarpsill kan få ersätta ansjovisen om man så önskar.

Blir 4 förrätter

150 g ansjovisfilé, matjessillfiléer eller annan inlagd fiskfilé
1 dl finhackad rödlök
1 dl hackad persilja
4 äggulor
Eventuella tillägg: kapris, tärnad inlagd rödbeta, tärnad saltgurka
till serveringen: brödskivor av en sort ni behagar

1. Skär fisken i små tärningar. Finhacka rödlök och persilja
2. Arrangera fyra tallrikar med gulan i mitten, ansjovis därpå och runtom rödlök och persilja (och eventuella tillägg).
3. Var och en blandar ihop det på tallriken på en härlig röra. Servera gärna ert smörade favoritbröd till. Förr öste många upp röran på bröd och åt som smörgås. Jag föredrar kavring i detta fallet.

Några dryckestips
En liten smörgås–servering som denna har rätt spretiga smaker, så någon mild och beskedlig harmoni mellan dryck och mat kommer aldrig uppstå. Men det behövs inte heller. Mångfald och livliga smakmöten är också härligt.

Till detta rekommenderar jag mineralvatten, tranbärsjuice och en klar (renat brännvin). Eller också en god lager, varför inte Nils Oscars klassiker med samma namn samt den ärevördiga nubben OP Anderson. Föredrar man lite mildare nubbe är Skåne ett bra alternativ eftersom den har samma kryddor som OP, men halva mängden av dem.

Annars är en torr sherry aldrig fel när det serveras buffé. Med sin ödmjuka milda karaktär binder den samman de mest osannolika kombinationer. Men det ska vara en torr sort, inte söt.

Är champagne verkligen den perfekt nyårsdrycken?
När nyårskvällen så ska avslutas gör det ju vanligtvis med bubbel. Och visst förstår jag traditionen. Det är kul när korkar smäller och vinet bubblar och pöser. Men handen på hjärtat: är just champagne verkligen idealiskt i kylan när det nya ska firas in? Jag ska svära i kyrkan och säja nej. Nio av tio champagner är på tok för tunna och torra för att passa i iskylan. Det är kallt, det är surt. Jag skulle föredra en Crémant du Jura som ger lite mer bredd och – metaforisk – värme. Men jag vet att jag är i minoritet.

Och ska man vara riktigt radikal passar väl varm choklad, konjak eller en nubbe ännu bättre när man ska räkna in det nya året på en balkong eller en altan? Dessutom, för de summor man lägger ner på champagne, kan man få vita stilla viner av magnifik kvalitet.

Nåväl, jag tror jag talar för döva öron. Och vad gör det? Blir ni glada av bubbel, ska ni dricka bubbel.

Ps. Det är inte bara recepten idag som är ungefär hundra år på nacken. På bilderna läggs två av rätterna upp på fina svensktillverkade serveringsbrädor från New generation som är utformade av hundraårigt tätt och fint ekträ. Företaget gör även laptophållare, vedhyllor och en massa annat. Rekommenderas varmt. Ds.

Annons