Finans Nyhet

Så blev livet efter ödesbeskedet från Sjätte AP-fonden

Publicerad

Betal-tv-bolaget Terrestrial Broadcasting Investment, TBI, är mitt inne i en rekonstruktion efter att Sjätte AP-fonden i somras skrev ned värdet i bolaget till 0. Nu hoppas TBI att räddningen finns i Kina.

Nedlagd verksamhet i Afrika, personalnedskärningar till ett fåtal personer och flytt till mindre lokaler.

Det är facit efter att Sjätte AP-fonden i början av juli kom med beskedet att man inte längre vill investera i TBI och skriver ned värdet från 570 miljoner kronor till noll kronor. Det tog bara en dag innan moderbolagets holdingbolag NGB Africa gick i konkurs.

– I och med att vi inte fick in några nya pengar från Sjätte AP-fonden eller andra investerare och det rör sig om en kapitalkrävande verksamhet gick det inte att göra något åt vår verksamhet i Afrika, säger Lars Wallenberg, styrelseordförande i TBI.

Annons

Företaget gick in i en rekonstruktion den 7 juli och fick så sent som i förra veckan rekonstruktionen förlängd med tre månader. Mikael Kubu på Ackordscentralen är ytterst ansvarig, medan Anders Martens utför det mer löpande arbetet.

Egentligen var det kanske ingen överraskning att Sjätte AP-fonden skulle sluta investera i TBI. Redan under 2010 hade Sjätte AP-Fonden meddelat att det inte blir några nya pengar att tala om så länge nya investerare lyser med sin frånvaro. Och då inga nya investerare dök upp blev alltså beslutet att inte gå in med några ytterligare pengar i TBI.

Kort därefter inledde TBI ett rejält åtstramningsprogram:

Annons

– Då Afrika-satsningen var borta och vi inte hade kvar några ambitioner att expandera på fler marknader har vi gått från 20 till 2 personer. Vi har även flyttat från vårt stora kontor till ett betydligt mindre sådant. Så det går inte att skära så mycket mer än vad vi redan har gjort, säger Lars Wallenberg.

Nu står hoppet till TBI:s verksamhet i Kina. Just den verksamheten kräver inga ytterligare investeringar i nuläget och TBI jobbar redan med en partner där.

Främsta målet är att lösa ackordet med hjälp av intäkterna från den kinesiska verksamheten:

Annons

– Vi räddar vad vi kan och om vi kan behålla våra ägarandelar i Kina och får till stånd en värdetillväxt där kan vi klara oss igenom rekonstruktionen. Grundproblemet med betal-tv-verksamhet är att det inte går att leva på lokal-tv, utan det måste till nationell eller åtminstone regional täckning, säger Lars Wallenberg.

Han har ett förflutet som bolagsjurist på Boliden, Trelleborg och Gunnebo där han har suttit i ledningen samt ansvarat för förvärvs- och avyttringsfrågor. Han handplockades som ordförande av Sjätte AP-fonden och ersatte Ulf Wallin i juni i år:

– Jag fanns i Sjätte AP-fondens rullar helt enkelt, Lars Wallenberg.

Hur ser du egentligen på Sjätte AP-fondens beslut att sluta investera i TBI?

– Jag kom in i ett relativt sent skede och tillsattes av aktieägare med Sjätte AP-fonden i spetsen så jag har väl kanske inte så mycket synpunkter på beslutet som sådant, säger Lars Wallenberg.

Annons