Finans Nyhet

Så banade Stefan Persson väg för svenska miljardärer 

Publicerad

När Stefan Persson på 90-talet hotade att flytta H&M:s verksamhet utomlands drevs den nya förmögenhetsskatten igenom. Här kan du läsa ett utdrag av boken The Big Boss.

Realtid.se

Stefan Perssons påtryckningar fick resultat och han fick en i det närmaste skräddarsydd förmögenhetslagstiftning. Ett par år innan förmögenhetsskatten togs bort för familjer med bolag på börsen 1997 fanns det 35 svenska miljardärer. 2003 är de mer än tre gånger så många, 100 stycken. År 2018 är det 191 miljardärer.

 

Utdrag ur boken The Big Boss (Norstedts förlag)
Av: Erik Palm och Jonas Alsgren

Annons

Skarmavbild_2020-01-30_kl._12.33.30.png

Tolv dagar före  EU-valet gör Stefan Persson ett utspel i  Dagens Industri  tillsammans med modeskaparen Gudrun Sjödén : ”Medlemskap i EU positivt för klädbranschen”. Det framkommer inte att han kontaktats av jasidans officiella kampanj.

Stefan Persson säger i utspelet att i längden gynnar ett  EU-medlemskap klädindustrin. På valkvällen den 14 november har över 1 800 personer från jasidan samlats i Norra Latins 1800-talsbyggnad i Stockholm. Nya besökare välkomnas in genom två led av unga fackelbärare och entrédörren öppnas av en ung, leende man i kostym och blågult band över bröstet. Längs långborden med blåvitrutiga dukar är stämningen spänd.

Annons

In i det sista är det ovisst hur omröstningen ska gå. Till och med den annars så självsäkre moderatledaren Carl Bildt visar viss ödmjukhet när han blir intervjuad av Sveriges Television. ”Jag tror att vi klarar det. Under den senaste veckan har det gått ganska bra. Men vi får se”, säger han med sina rullande halländska

En  stund  senare  utbryter  ett  vilt  vrål  i  lokalen.  Den  första  vallokalsundersökningen visas på tv-skärmarna och tyder på vinst för jasidan. De kostymklädda männen sträcker händerna i luften och skriker rakt ut av glädje, som om Sverige gjort mål i en viktig landslagsmatch. När det senare står helt klart att det blivit ett ja –  om än med knapp marginal –  förvandlas hela salen till ett gungande och flaggviftande människohav. Stefan Persson hade gjort debut som politisk lobbyist.

När han summerar året i bolagets årsredovisning är han fylld av hopp. ”Det faktum att allt fler av våra verksamhetsländer nu befinner sig inom  EU :s gränser ser vi som en stor fördel och det ger oss nya intressanta möjligheter.”

Annons

H&M  vill i dag inte kommentera Frank Belfrages fax eller Stefan Perssons medieutspel. Men för  Svenska  Dagbladet  förklarade Stefan Persson året efter folkomröstningen vad resultatet av  EU-inträdet  blev : ”EU betyder mycket. Det positiva är att det har blivit lättare att utnyttja arbetskraft i olika länder och att flytta varor över gränserna.

Hösten 1996 har Sveriges skatteminister Thomas Östros fått ett bekymmer på halsen. Året innan hade regeringen höjt skatterna för att klara den ekonomiska krisen. Det är djup lågkonjunktur, med ständiga företagskonkurser, nerdragningar i välfärden och en hög arbetslöshet. Ett av få bolag som mår riktigt bra är H&M. Regeringen Göran Persson, med Östros i spetsen, tycker att de förmögna ska bidra lite extra nu när Sverige krisar. Man lägger fram en lag som innebär att de rika som äger stora aktieposter ska beskattas mer i en ny förmögenhetsskatt.

I centrum för debatten hamnar Stefan Persson, som ärvt gott om aktier av fadern. Och exportsuccén gör att dessa stiger enormt i värde varje år – vid den här tiden äger han aktier i H&M till ett värde av cirka 16 miljarder kronor. Stefan Persson är mycket missnöjd med regeringens förslag.

Enligt en intervju i Dagens Nyheter skulle han behöva sälja av H&M-aktier för att kunna betala förmögenhetsskatten.

I början av 1997 sjösätter han en mediekampanj av sällan skådat slag. I februari släpper han in en journalist från Svenska Dagbladet i det annars så slutna huvudkontoret i Salénhuset. Reportern förvånas över det spartanska kontoret på Jakobsbergsgatan. Men så släpper Stefan Persson en dov bomb. Han förklarar att H&M :s framgångar inte gjort honom rikare som privatperson. Han har samma antal aktier som tidigare. Att de stigit i värde påverkar inte hans egen ekonomi eftersom aktieutdelningen äts upp av förmögenhetsskatten. Antar riksdagen det nya förslaget kommer hans totala skatt att hamna runt 100 procent – minst. Men utspelet har ingen effekt. Regeringen verkar inte tycka synd om Stefan Persson och förslaget ligger kvar.

I april skruvar Stefan Persson upp tonläget i Dagens Industri : ”Det är min skyldighet att se över min och familjens situation. Då ser man onekligen vilken enorm fördel det vore om man bodde i princip i vilket annat land som helst.”

På 1980-talet flyttade förpackningsjätten Tetra Paks grundare, släkten Rausing, till Storbritannien för att slippa svensk skatt. Och den kanske största svenska symbolen för svenskt företagande, Ikeas Ingvar Kamprad, styrde flyttlasset till Schweiz redan i början på 1970-talet.

Att superentreprenörerna försvinner från Sverige under Socialdemokraternas styre var ett återkommande politiskt slagträ i valdebatterna. 1997, när Stefan Persson tar till hotet om landsflykt, är det bara drygt ett år till nästa val. Men Socialdemokraterna backar ändå inte. Medieoffensiven fortsätter. I Månadsjournalens aprilnummer händer något som nästan aldrig skett tidigare. Den hemlighetsfulla duon Erling Persson och Stefan Persson ställer upp på en lång, gemensam intervju. Rubriken på framsidan lyder : ”För rika för Sverige ?”

Brunbränd efter en semester i Västindien, iklädd alla tecken på framgång samt trevlig och avspänd, möter Stefan Persson reportern. ”Jag skulle personligen inte ha något problem att bo någon annanstans, den som är beredd att ta ägaransvar måste i dag antingen sälja aktier för att ha råd att betala sin skatt – eller flytta utomlands.”

Hans nästa replik är ett hugg rätt mot Socialdemokraternas akilleshäl. ”Vi närmar oss nämligen den punkt där det uppstår en pomperipossaeffekt på skatten på avkastningen för många företagare.”

Pomperipossa, säger han, och syftar på författaren Astrid Lindgrens kritiska saga i Expressen från 1976, där hon vände sig mot den socialdemokratiska regeringen efter hon fått betala 102 procent i marginalskatt. Socialdemokraterna förlorade kommande val efter den omåttligt populära författarens kritik. Men det finns en viktig skillnad mellan Stefan Persson och Astrid Lindgren. Med allt större medieexponering är visserligen Stefan Persson närmast en ikon – men uteslutande i affärsvärlden, han är inte alls lika känd bland allmänheten. Så reaktionen uteblir än en gång.

I maj tar han till den stora släggan mot en socialdemokratisk regering som jagar arbetstillfällen efter krisen. Han indikerar att han tänker flytta hela H&M på grund av sin egen skattesituation.

”Regeringen och andra politiker beskyller företagsledare för hot, men de måste inse att i och med EU lever vi i en ny konkurrenssituation. Företagen väljer naturligtvis de mest attraktiva områdena. Då är det politikernas uppgift att se till att skapa attraktiva möjligheter för investerare och företagare”, säger Stefan Persson.

Nästa drag sker i juni 1997, då Stefan Persson flyttar H&M:s börsnotering från storbolagslistan A-listan till platsen för mindre bolag, O-listan. På O-listan slipper han den nya förmögenhetsskatten. För Dagens Nyheter förklarar Stefan Persson att det är en motvillig manöver för aktieägarnas bästa : ”Det var ett trist och absurt steg att flytta till O-listan, men styrelsen tyckte att det var det bästa vi kunde göra för aktieägarnas skull.” 

I samma artikel upprepar han och preciserar hotet om att H&M:s huvudkontor kan komma att flyttas utomlands. När nästan 80 procent av verksamheten bedrivs utomlands är Sverige inte längre självklart som bas. ”Det måste till stora komparativa fördelar för att Sverige ska vara det givna alternativet. Självklart inverkar också skatteläget i den bedömningen”, konstaterar Stefan Persson. Mitt under den pågående skattestriden – och i fullständig medieskugga – har Stefan Persson köpt ett gods i England för en okänd summa.

Till slut segrar Stefan Persson över Göran Perssons regering. Skatteförslaget ändras och Stefan Persson får en i det närmaste skräddarsydd lag om förmögenhetsskatt, där han helt slipper beskattning. Lagen gäller den lilla grupp aktieägare som äger mer än 25 procent av rösterna i ett bolag som före 1 januari 1992 var noterat på börsens A-lista. Dagens Industri kallar dem för ”skattefrälset”. Antalet företag som berörs kan räknas på ena handens fingrar – och ett av dem är Hennes & Mauritz. Inte nog med det : samtliga i familjen Persson omfattas av lagen, oavsett om aktierna ägs direkt eller via helägda bolag.

En liten grupp privilegierade svenskar kan således tacka Stefan Persson för att de slipper förmögenhetsskatt på aktieinnehav. När boksluten görs efter skattestriden konstaterar Dagens Industri att endast en av arton svenska börsmiljardärer betalar förmögenhetsskatt.

Socialdemokraternas ”fördelningspolitik” väcker kritik från oväntat håll. Lars Milberg på Aktiespararnas Riksförbund reagerar i Dagens Nyheter: ”Regeringen har åstadkommit ett skattesystem där deras egna väljare, som har egna hem eller en liten sparad slant, drabbas av förmögenhetsskatt medan miljardärerna går fria.”

Året efter skattebråket får Stefan Persson 238 miljoner kronor i aktieutdelning från H&M. Han betalar trettio procent skatt på det. Men han betalar ingen förmögenhetsskatt på miljarderna han äger i form av H&M-aktier som han gjort tidigare år. Dagens Industri konstaterar att de superrika skattebefrias. 

”Jag tycker själv att förmögenhetsskatten ska avskaffas helt och hållet naturligtvis, för alla. Som det har blivit nu får man säga har det blivit en soppa”, säger Stefan Persson senare i en tv-intervju.

Stefan Persson har inte funderat på vad han ska göra för miljonerna som tidigare gick till skatt, säger han till Svenska Dagbladet : ”Jag har inte tänkt så mycket på det här men de går till privata investeringar.”

Under åren har Stefan Persson samlat på sig en allt större andel H&M-aktier. Men nu händer också något oväntat. Stefan Persson säljer fyra miljoner H&M-aktier för två miljarder svenska kronor. ”Nu kan jag genom att sälja en liten del få möjlighet att investera i andra tillgångar”, berättar Stefan Persson för TT.

Vad han ska investera pengar i vill han inte berätta när han pressas av ekonomijournalisterna. ”I de fall inte reglerna har krävt det har jag aldrig gått ut med vad jag gör med mina privata placeringar och det gör jag inte nu heller”, säger Stefan Persson till Dagens Industri.

Stefan Persson har i princip egenhändigt ändrat den svenska skattelagstiftningen vilket påverkar förutsättningarna för dynastierna i Sverige och får långtgående konsekvenser. 

 

Annons