Finans Nyhet

Rusning till solcellsbolag – svenska Exeger bland de toppfinansierade

Taggar i artikeln

Solcellsmarknaden
Exeger grundades av Giovanni Fili 2009.Exeger grundades av Giovanni Fili 2009.
Exeger grundades av Giovanni Fili 2009.
Publicerad
Uppdaterad

En kartläggning av Avnet Abakus visar att investeringarna i europeiska solenergistartups har ökat med 414 procent på årsbasis, med företag som fick 6,53 miljarder dollar under de första sex månaderna 2023 jämfört med 1,27 miljarder dollar vid den här tiden förra året.

Realtid.se

Tillväxten av solenergi över hela Europa ställs mot en total nedgång på 49 procent på årsbasis i global riskfinansiering under andra kvartalet inom alla sektorer.

Avnet Abacus, en elektronikdistributör som konsulterar ingenjörer när de designar nya produkter, analyserade Crunchbase-data för företag listade inom solenergi för att få insikt om nivån på finansieringen som går in i sektorn.

Ett Stockholmsbaserat solcellsföretag, Exeger, vars teknologi omvandlar alla former av ljus till elektrisk energi, är bland de toppfinansierade solcellsstartuperna i ett tidigt skede och samlade in 17,24 miljoner dollar i slutet av andra kvartalet i år.

Annons

Exeger grundades av Giovanni Fili 2009. Målet för Exeger har från början varit att utveckla och kommersialisera en ny generation av solcellsteknik bättre lämpad för vardagen.

Se hela rapporten här>>

Globalt sett har investeringarna i solenergistartups ökat med 50 procent till 19,1 miljarder dollar, och den amerikanska marknaden som är på en stadig nivå ökade med 2 procent jämfört med förra året till 8,5 miljarder dollar.

Annons

I slutet av förra året hade Europas solenergistartupbolag tagit in 7,2 miljarder dollar i finansiering, vilket gör det till det starkaste året någonsin med nästan fyra gånger den tidigare toppen på 1,9 miljarder dollar 2021. Hittills under 2023 har europeiska solenergisatsningar tagit in 6,53 miljarder dollar – 91 procent av 2022 års totalsumma – med ytterligare sex månader kvar.

–Europa har en stark önskan att minska sitt beroende av import av fossila bränslen och öka energisäkerheten. Solenergi erbjuder en decentraliserad och inhemskt tillgänglig kraftkälla, vilket minskar beroendet av externa energileverantörer. Europa är en pionjär inom teknisk innovation och industriutveckling av solenergi. Därför har tillgången på avancerad solenergiteknik ytterligare påskyndat införandet av solenergi i Europa, säger Dr Sara Ghaemi, Avnet Abacus tekniska direktör, om resultaten i kartläggningen.

Siffrorna för 2023 är baserade på investeringar gjorda fram till slutet av andra kvartalet 2023. Siffrorna för alla andra år är för hela kalenderåret.

Annons

Annons