Röda havet: Kostnaderna för julhandeln kan chockhöjas

Taggar i artikeln

Handel Jul
Röda havetRöda havet
Årets julhandel kan komma att svida extra i plånboken. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Publicerad
Uppdaterad

Houthirebellerna fortsätter sina attacker i Röda havet med oförminskad kraft. Längre transportvägar riskerar att slå mot julhandeln.

Alexander Fellbom

Sedan kriget i Gaza bröt ut har de Iranstödda houthirebellerna attackerat flera civila fartyg på transportrutten mellan Asien och Europa.

Flera av de stora rederierna har i månader undvikit Röda havet. Istället tvingas fartygen runda Godahoppsudden, en betydligt och kostsammare rutt.

Priserna på en standardcontainer som fraktas mellan Asien och norra Europa har stigit från runt 2 000 dollar till 8 000 dollar, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Jacob Minnhagen, affärsutvecklare på Göteborgs hamn, menar att priserna på importerade varor riskerar att skjuta i höjden inför julhandeln.

”Efter sommaren börjar julruschen och då ska mycket skeppas ut från Kina mot Europa och Nordamerika”, säger han.

Försämrat läge för världshandeln

I en tidigare artikel skriven av Realtid, diskuteras bland annat oroligheterna i Röda Havet som en del i raden av händelser som försämrat läget för världshandeln på senare tid.

Annons

I artikeln citeras Ngozi Okonjo-Iweala, generaldirektör för Världshandelsorganisationen, WTO. Generaldirektören menar att protektionismen och oroligheterna som rör världshandeln påminner om 1930-talets alarmerande utveckling.

”Vi ser ökad protektionism och viss undergrävning av WTO:s regler, vilket leder till fragmentering”, säger hon till BBC.

Läs mer:
Kina hoppas på snabb lösning efter EU:s strafftullar
Svensk Handel: Regeringen måste skydda svenska företag

Annons

Annons