Fastigheter

Riksbyggen startar nytt bolag – värderas till 8 miljarder

Riksbyggen startar ett nytt fastighetsbolag och flyttar över hela bostadsbeståndet – värderat till 8 miljarder kronor. 

Uppdaterad 2021-07-01
Publicerad 2020-09-21

Ambitionen är att öppna för externa ägare och frigöra kapital för en ny storoffensiv i kraftigt ökat bostadsbyggande i hela landet. Det rapporterar DI.

Riksbyggen, som är kooperativt och drivs som en ekonomisk förening, är en av Sveriges största fastighetsförvaltare och en stor bostadsutvecklare. Beslutet om att starta ett helt nytt fastighetsbolag – dit hela Riksbyggens bestånd med runt 5 000 lägenheter flyttas – fattades förra veckan.

– Bolagiseringen av vårt fastighetsbestånd är en offensiv plan där vi kan vi dra nytta av de mycket stora övervärden som finns i vår portfölj. Genom att öppna för nya, externa ägare, så bedömer vi att mycket stora belopp kan frigöras och därigenom möjliggöra för att vi kraftigt och uthålligt kan öka byggandet av nya bostäder, säger Johanna Frelin till DI som också säger att det inte finns några planer på börsnotering.

Målet är att alla förberedelser ska göras under hösten och att det nya fastighetsbolaget ska vara i drift från årsskiftet. 

Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen, har fått uppdraget att formera det nya fastighetsbolaget. 

Riksbyggen har anlitat KPMG som finansiell rådgivare och DLA Piper som juridisk rådgivare.

 

Platsannonser

Logga in