Riksbanken ger grönt ljus för större utdelningar från storbankerna

Taggar i artikeln

Riksbanken Storbanker Utdelningar
Finansinspektionen, Bankbarometern,Finansinspektionen, Bankbarometern,
Publicerad
Uppdaterad

Riksbanken ger grönt ljus för större utdelningar till bankernas aktieägare. Dörren öppnas för möjliga utdelningar på totalt cirka 30 miljarder kronor från de tre svenska storbankerna, skriver
Dagens industri som dykt ner i gårdagens stabilitetsrapport från Riksbanken.

Finwire

Riksbanken har länge uppmanat banker att undvika ”stora” utdelningar och aktieåterköp, men vad Riksbanken menar har varit oklart inte minst mot bakgrund av att samtliga storbanker är att betrakta som överkapitaliserade.

På torsdagen utvecklades resonemanget kring vad som egentligen menas med ”stora” utdelningar och aktieåterköp. Och det är ett förtydligande som ger grönt ljus för bankerna att skruva på utdelningskranarna, skriver DI.

”I den nya stabilitetsrapporten skriver Riksbanken nämligen att ”de svenska storbankerna tills vidare bör sikta på att ha en marginal ner till de formella kapitalkraven som inte understiger den övre gräns som bankerna själva satt för sina managementbuffertar”. Riksbanken har alltså inga problem med att bankernas kapitalisering faller ned till den övre gränsen av målintervallet 1-3 procentenheter över myndighetskravet”, skriver DI.

Annons

Av storbankerna skulle Handelsbanken kunna skifta ut mest utan att trampa över den gräns som Riksbanken satt upp. Följt av SEB och Swedbank.

Annons