FinansNyhet

Revisorsexamen – succé för mindre byråer

Publicerad
Uppdaterad

Efter revisorsexamen hösten 2021 var andelen godkända tentander det lägsta sedan 2014. Desto bättre gick det för alla grupper under vårens provtillfälle.

Realtid.se

När resultatet från vårens revisorsexamen kom strax före semestrarna visade det sig att skrivande från alla byråsegment hade ett betydligt bättre resultat än vid höstens prov och att skillnaden i resultat inte väsentligt har förändrats mellan de olika storlekssegmenten på byråtillhörighet.  De mindre byråerna har den högsta andelen godkända deltagare sedan våren 2015. Det framgår av ett pressmeddelande från FAR.

En hög andel skrev provet för andra gången i våras och en betydligt större andel än i höstas.

Andelen godkända våren 2022 är dock i nivå med våren 2021, då det var en ganska liten andel som skrev på nytt. Under åren har det visat sig att de som skriver om provet generellt har 7 procent lägre resultat än de som skriver för första gången.

Annons

Poängfördelningen mellan olika områden var jämförbar med höstens prov, men deltagarna fick generellt högre poäng på frågorna. Endast 10 procent av de skrivande hade mer än tio poäng från godkänt resultat.

Det som kanske underlättade mest för flera tentander och för gruppen som helhet var rapporteringsfrågorna, som gav betydligt fler poäng i genomsnitt än vid de tidigare proven. Det fanns inte heller någon fråga inom moms den här gången. Provet bjöd däremot på särskilda utmaningar kring revisorns agerande kring incitamentsprogram och skatt.

Av de tentander som inte fick ett godkänt resultat i höstas var det 89 som inte skrev om provet nu på våren.

Annons
Annons