Rekordsvag svensk krona mot dollarn

Taggar i artikeln

svenska kronan
Publicerad

Den svenska kronan noteras nu till 11 kronor mot dollarn. Kronan har inte varit så svag mot den världsledande valutan sedan juli 2001. Dippen kommer efter att Riksbanken valt att oväntat höja sin styrränta med 1 procentenhet till 1,75 procent.

Rikard Jansson

Samtidigt noteras en euro till 10,86. Flera marknadsaktörer har nu uttalat sig om valutarörelserna.

I en kommentar skriver Nordea att ”Inte ens en räntehöjning med en hel procentenhet kan stoppa kräftgången för svenska kronan”.

Till Dagens industri säger Robert Bergqvist från SEB att den svenska ekonomin ser stark ut, vilket kan motivera en starkare valuta.

Annons

— Min slutsats av det är att om jag skulle värdera Sverige som ett bolag så borde kronan vara starkare, den är klart undervärderad i dag. Men när den ska nå en starkare nivå, det är det ingen som vet, säger Bergqvist.

Han nämner också att investerarna är oroliga för hushållens skuldsättning och risken att bostadspriserna fortsätter att falla, vilket kan motivera en riskpremie på valutamarknaden.

Under morgonen släppte även Handelsbanken sin konjunkturprognos, där man även inkluderar den svenska kronan. Bankens prognos för den kronans utveckling har försämrats sett till tidigare.

Annons

 

När kan det då vända? För 2022 spår Handelsbanken att kronan toppar på 11,07 kronor mot dollarn (tidigare 9,44) och 10,85 mot euron (tidigare 10,1). För 2023 ser man en tillbakagång med en krona på 10,5 mot såväl euron som dollarn.

Annons