Morgonsvepet

Rekordnivåer på M&A-marknaden

Den globala M&A-aktiviteten sätter rekord. Christer Gardell får sin vilja igenom. 40.000 passagerare drabbas av dagens flygstrejk och Tele2 presenterar hela ledningsgruppen för det sammanslagna bolaget.

Uppdaterad 2018-09-28
Publicerad 2018-09-28

Rekordnivåer på M&A-marknaden
M&A Den globala M&A-aktiviteten under de första nio månaderna under 2018 är nära att sätta rekord. Transaktionerna som har avtalats hittills i år har ett värde som uppgår till nära 3,3 biljoner dollar, vilket är en ökning med 39 procent från 2017. Detta skriver Financial Times. Bland transaktionerna finns det en rad mega-avtal, med take-overs värda mer än 5 miljarder dollar. Det är företagsgiganter som amerikanska Comcast, T-Mobile och japanska läkemedelsföretaget Takeda.

Gardell får sin vilja igenom
Finans Tyska Thyssenkrupps styrelse bekräftar i ett uttalande planerna på att dela upp konglomeratet, enligt ett pressmeddelande. Ståljätten ska delas upp i Thyssenkrupp Materials och Thyssenkrupp Industrials. Materials ska hantera råvaruverksamheten såsom stål och smide, samt marinsektorn, medan fordons- och hissverksamheten hamnar i Industrials. Båda sbolagen ska även börsnoteras om förslaget går igenom vid ett möte på söndag. 
Cevian med Christer Gardell i spetsen har tidigare tillsammans med andra ägare krävt en uppdelning och skyllt ståljättens problem på bolagets företagsstruktur.

Saab och Boeing har vunnit miljard-upphandling
Finans På torsdagseftermiddagen blev det klart att det amerikanska flygvapnet väljer Boeing som leverantör till sitt nya pilotträningssystem, enligt DI. Detta innebär att Saab får fullfölja projektet med att ta fram och leverera 350 skolflygplan av typen T-X. Detta är en affär som i ett första skede rör cirka 82 miljarder kronor. Hur fördelningen mellan de inblandade aktörerna kommer att se ut är ännu oklart. Beställningen på 350 flygplan utgör bara den första ordern i flygvapnets ambition att byta ut samtliga 1000 skolflygplan. 

40.000 passagerare drabbas av dagens Ryanairstrejk
Resor Ryanairstrejken ska pågå i sex europeiska länder. Kabinpersonal i Tyskland, Belgien, Portugal, Nederländerna, Spanien och Italien samt piloter i Tyskland deltar i fredagens strejk.
Fredagens inställda turer står för cirka 10 procent av dagens 2.400 schemalagda flygningar.

Elon Musk stäms av SEC
Rättstvist Teslas vd och grundare Elon Musk har stämts av den amerikanska finansinspektionen, SEC, enligt Bloomberg News.
Elon Musk uttalade sig på Twitter i augusti där han sade sig överväga att ta elbilstillverkaren från börsen och att finansieringen för detta var säkrad. Detta uppges vara bakgrunden till stämningen.
Nyheten fick Tesla-aktien att falla kraftigt i efterhandeln. Aktien stängde ned 0,7 procent och vid 22.10-tiden var aktien ned runt 6 procent. 

Carnegie anlitas vid försäljning av Stillfront-aktier
Finans Investmentbanken Carnegie har anlitats för försäljning av 850.000 aktier i Stillfront till ett pris om 183 kronor per aktie. Det framgår av ett pressmeddelande.

SBB säljer fastigheter för drygt en miljard kronor
Fastigheter Samhällsfastighetsbolaget SBB säljer fastigheter med ett underliggande fastighetsvärde om 1.153 miljoner kronor till samriskbolag. Detta joint venture ägs till 50 procent vardera av SBB respektive Property AD, enligt ett pressmeddelande.
Totalt rör det sig om 39 fastigheter med en total uthyrningsbar yta om 108.248 kvadratmeter och som har ett driftnetto på cirka 59 miljoner kronor. Fastigheterna omfattar såväl samhällsverksamheter som kontor, framgår det av pressmeddelandet.

SBAB varnar för ett läge som påminner om 90-talskrisen
Bank Bolånebanken SBAB varnar för att amorteringskraven har fått bestående effekter på bostadsmarknaden, åtminstone i Stockholm, och att läget påminner om 1990-talskrisen. Av analysen som SBAB gjort framgår det att man jämför med den stora kraschen i svensk ekonomi i början på 1990-talet som föranleddes av kraftigt stigande skulder och en byggsektor som gick på högvarv, enligt TT. Då liksom nu gjordes åtstramningar, där bland annat ränteavdraget sänktes. Konsekvensen då blev att hela finanssektorn och fastighetsmarknaden rasade samman med prisfall på bostadsmarknaden på 30 procent. 

Tele2 presenterar hela ledninggruppen för det sammanslagna bolaget
M&A I dag presenterar Tele2 AB samtliga medlemmar till ledningsgruppen för det sammanslagna bolaget mellan Tele2 och Comhem. Bland annat blir Tom Craig ansvarig för den svenska verksamheten. Samtliga positioner rapporterar till Anders Nilsson som blir ny vd för hela Tele2-koncernen

Hexpol förvärvar Mesgo group
M&A Polymerbolaget Hexpol förvärvar 80 procent av aktierna i italienska Mesgo Group, enligt ett pressmeddelande.  Förvärvspriset uppgår preliminär till cirka 168 miljoner euro och har finansieras genom en kombination av banklån och kassa.  Slutförandet beräknas ske 1 oktober 2018. Enligt avtalet har Hexpol en option om att förvärva resterande aktier och säljaren familjen Caldara har en option att sälja.

Platsannonser