Realtid/Onoterat

I samarbete med DealStation

OnoteratNyhet

Rekordmycket torrt krut hos riskkapitalbolagen

Publicerad

Börserna faller samtidigt som riskkapitalbolagen sitter med rekordstora kassakistor.

— Jag tror att vi kommer få se en explosion av private equity-affärer, säger Lars Ingemarsson, chef för Citis nordiska investmentbank till DI.

Rikard Jansson

På global nivå har det aldrig funnits mer torrt krut hos riskkapitalbolagen, som ofta kallas private equity-bolag. Sett till traditionella buyout-fonder, det vill säga riskkapitalfonder inriktade på att köpa ut noterade bolag från börsen, handlar det i nuläget om 818 miljarder dollar, motsvarande 9 000 miljarder kronor, enligt statistik från storbanken Nordea som tidningen har tagit del av.

I ett svenskt perspektiv har riskkapitalbolagen varit ovanligt passiva i år. Historiskt har de stått för 44 procent av alla företagsförvärv och fusioner, så kallade M&A-affärer, men hittills i år är andelen bara 25 procent, uppger Lars Ingemarsson.

Osäkerheten om vart marknaden är på väg har därför lett till att många banker nu är tveksamma till att garantera finansiering till riskkapitalbolagens affärer. När finansieringsmarknaden väl öppnar upp igen kan det därför bli en explosion av affärer från riskkapitalbolagen.

Annons
Annons