Finans Nyhet

Rekordmånga tillverkningsföretag rapporterar om högre insatsvarupriser

Taggar i artikeln

Inflation
Jörgen Kennemar Nationalekonom Swedbank Foto SwedbankJörgen Kennemar Nationalekonom Swedbank Foto Swedbank
Jörgen Kennemar, nationalekonom, Swedbank. Foto: Swedbank
Publicerad
Uppdaterad

Många större tillverkningsföretag planerar att höja försäljningspriserna som en följd av leveransstörningar och stigande rå- och insatsvarupriser.

Marlene Sellebraten

Sju av tio svenska tillverkningsföretag märker av negativa effekter av leveransstörningar och stigande rå- och insatsvarupriser till följd av coronapandemin. Lika många planerar att höja försäljningspriserna som följd. Det visar en undersökning från Swedbank och Silf genomförd bland 200 företag inom tillverkningsindustrin i samband med inköpschefsindex, PMI, i juni.

– Aldrig tidigare i Inköpschefsindex snart 30-åriga historia har vi sett en så stor andel företag som rapporterar om högre insatsvarupriser. Det gäller alltifrån stål, plaster, gummi, wellpapp och lösningsmedel till transporttjänster, säger Jörgen Kennemar, senioranalytiker på Swedbank, i en skriftlig kommentar.

Vidare har 16 procent av företagen reviderat ned produktionsplanerna för det närmaste halvåret på grund av brist på insatsvaror.

Annons

– Majoriteten av företagen har hittills inte förändrat sina produktionsplaner, men risken för att fler reviderar ned produktionsplanerna ökar om bristen på rå- och insatsvaror blir bestående eller förvärras, säger Jörgen Kennemar.

Utbudsproblematiken, i synnerhet brist på halvledare, var en osäkerhetsfaktor som även Christina Nyman, chefekonom på Handelsbanken, tog upp i bankens senaste konjunkturrapport.

– Man behöver fler fabriker för halvledare idag eftersom efterfrågan är totalt sett högre än tidigare och även fabriker för högteknologiska komponenter. Men vi ser detta som ett övergående problem som kommer att lösas inom sex-niomånader. Det finns en utbudsproblematik även för råvaror men de utgör en övertid allt mindre del av priset i det vi konsumerar då det är tjänsteinnehållet som ökar, sade hon då till Realtid.

Annons

Cement är ytterligare en insatsvara vars brist rapporetats om under de senaste veckorna, med anledning av mark- och miljööverdomstolens dom om att ej godkänna Cementas koncession för fortsatt kalkstensbrytning i Slite efter sista oktober i år. detta med förhöjda risker för cementförsörjningen i Sverige i närtid

 

Annons