Juridik Nyhet

Regeringen vill ha ungdomsfängelser på plats år 2026

Taggar i artikeln

Gunnar Strömmer Kriminalvården
En kraftig explosion inträffade tidigt på torsdagsmorgonen i Fullerö vid Storvreta utanför Uppsala. En kvinna i 25-årsåldern har dött i samband med händelsen. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Sverige ska införa ungdomsfängelser för ungdomar mellan 15 och 17 år, skriver Dagens Industri.

Realtid.se

På mindre än tolv timmar dog tre personer i våldsdåd i Uppsala och Stockholm mellan onsdag och torsdag. Elva personer har dödats i skjutningar under september, den dödligaste månaden, när det kommer till skjutvapenvåld, sedan december 2019, enligt SVT.

I dag blir ungdomar mellan 15 och 17 år som begår allvarliga brott, till exempel mord eller våldtäkt, oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för fängelse i Sverige.

Regeringen har nu gett Kriminalvården i uppdrag att planera för ungdomsanstalterna – som ska stå färdiga senast sommaren 2026.

Annons

Den dömde blir då inlåst på en anstalt med andra dömda ungdomar, där den måste bo och gå i skolan under den tid som domstolen har bestämt.

– Det ska byggas särskilda avdelningar anpassade efter en ung målgrupp, med utbildning och behandling för att komma ut på andra sidan utan återfall i brottslighet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Dagens Industri.

Enligt utredningsförslaget skulle lagen träda i kraft i januari 2028. Men med det nya beskedet förväntas fängelserna stå klara att användas senast den 1 juli 2026.

Annons

Annons