Hållbarhet & ESGNyhet

Realtids ESG-podd – alla avsnitt

Publicerad
Uppdaterad

Realtids ESG-podd laddar för säsong fyra. Vilka avsnitt har du missat? Lyssna i kapp här.

Realtid.se

ESG_podden_Candela.jpg

Avsnitt 19: Otroliga historien bakom svenska succén Candela (publicerat den 16 mars 2022)

I det här avsnitt av Realtid ESG-podden får vi höra den otroliga historien om hur Gustav Hasselskog, vd och grundare för innovativa båttillverkaren Candela, fått kämpa i motvind i många år för att få sina elbåtar att flyga. Bokstavligen.

Programledare: Joakim Båge

Annons

Lyssna här>>

Avsnitt 18: Skanskas plan för att minska ESG-riskerna och öka innovationsgraden  (publicerat 2022-02-14)

I andra avsnittet för säsongen så träffar vi Lena Hök, EVP, Sustainability and Innovation, Skanska, som sen i fjol även sitter med i koncernledningen för byggjätten.

Lena Hök berättar om hur bolagets inställning till ESG-frågor gått från att undvika nästa miljökatastrof till att se det som en affärsmöjlighet. Skanska har bland annat startat ett ”PropTech Championship” ihop med branschorganisationen PropTech Sweden. Lena Hök nämner också vikten av att bli bättre på ”S” som prioritet på senare år, inklusive att se till att hela leverantörskedjan sköter sig. Som exempel på deras arbetet inom ”S” så nämner hon hur digitala kameror och AI-teknik på byggarbetsplatserna i USA har hjälpt till att minska smittspridningen under pandemin.

Annons

Programledare: Joakim Båge

Lyssna här>>

Avsnitt sjutton (publicerat 2022-02-03)

Det skakar på börsen, inflationsspöket har satt skräck i investerarna och den stora omställningen till en grön och hållbar ekonomi har fortsatt prägla ekonomin 2022.

Annons

I säsongspremiären av ESG-podden får vi träffa en panel av fondexperter som ger sina bästa tips på hur man ska tänka kring fondsparandet framgent. Panelen består av Shoka Åhrman, sparekonom på SPP; Joakim Bornold, sparekonom, Söderberg & Partners och Jens Aspengren, Sales Manager på Morningstar i Sverige.

Programledare: Joakim Båge

Lyssna här>>

Avsnitt sexton (publicerat 2021-12-06)

I femte avsnittet för säsongen så debatteras omställningen till hållbara finanser mellan två välkända branschprofiler: Robert Boije, chefsekonom för den statliga bolånebanken SBAB, och Sasja Beslik, hållbarhetschef för danska PFA Pension.

Utgångspunkten är deras senaste krönikor i Realtid samt nyheterna från COP26-konferensen i Glasgow.

Programledare: Joakim Båge

Lyssna här>>

Avsnitt femton (publicerat 2021-11-16)

I det fjärde avsnittet för säsongen av Realtid ESG-podden så träffar vi Finansinspektionens första hållbarhetschef Johanna Fager Wettergren. Vi utgår från COP26, det stora internationella klimatmötet i Glasgow som hon deltog i och som nyligen avslutades. Johanna berättar bland annat att Finansinspektionen varit drivande där i att ta fram en ny global standard för hållbarhetsredovisning och hur de nu också tar tag i greenwashing, eller grönmålning, på hemmaplan i Sverige. Det handlar om att följa upp och uppmärksamma bolag och fonder framställer sig som mer gröna än de egentligen är. Realtids krönikör Per Lindvall gästar också och ger sin syn på nyheterna från COP26 och hur viktig Finansinspektionens roll är i att säkerställa att den gröna omställningen går rätt till och att konsumenter och investerare skyddas mot grönmålning.

Programledare: Joakim Båge

Ta del av avsnittet här>>

Avsnitt fjorton (publicerat 2021-10-29)

Ingmar Rentzhog, Vd och Grundare, We Don’t Have Time, intervjuas i samband med sin keynote på ESG-dagen den 26 oktober på Kungsgatan i centrala Stockholm i detta specialavsnitt av podden. Vad var den röda tråden under dagen, vad var budskapet i hans keynote och vilka slutsatser kan man dra från hans perspektiv efter att ha lyssnat på de 30+ talare som deltog i programmet?

Programledare: Joakim Båge

Ta del av avsnittet här>>

Avsnitt tretton (publicerat 2021-10-22)

I det andra avsnittet för säsongen av Realtid ESG-podden så träffar vi Sofia Erixson, packaging manager på ICA Sverige samt Martin Lidstrand, grundare och Johan Thiel, vd, på startupbolaget Trifilon.

Ämnet? Plast. Namnkunniga riskkapitalister investerar miljarder i batteritillverkaren Northvolt för de ser stora möjligheter när fordonsflottan går från fossildriven till elektrifierad. Ytterligare miljarder investeras i SSAB Hybrit och H2GS för de ser behovet av fossilfritt stål i tillverkningen av bland annat mer hållbara fordon. Men dessa fordon innehåller också massvis med plast. Så är nästa naturliga tillväxtbransch inom hållbarhetsvågen i Sverige fossilfri plast?

Ta del av avsnitt tretton här>>

Avsnitt tolv (publicerat 2021-09-23)

I säsongspremiären berättar Johanna Gustafsson, Managing Director & Head of Transponder Tech, om hur det var att komma ut som transkvinna som 45-åring chef på Saab i Linköping, ett traditionellt svenskt industriföretag med över 18 000 anställda som fortfarande inte låter sina anställda gå med Saab-kläder i prideparaden.

– Jag hoppas att genom att dela med mig av min berättelse så ska det bidra till att förändra de gamla normer som på många ställen fortfarande finns kvar i samhället, säger Johanna Gustafsson.

Ta del av avsnitt tolv här>>

Avsnitt elva

Sommarspecial! Realtids krönikör Per Lindvall kommenterar utvalda klipp med de olika gästerna som intervjuats under första säsongen av podden och ger sin sin på utvecklingen framåt inom det snabbt växande området hållbara investeringar.

Ta del av avsnitt elva här >>

Avsnitt tio

ESG-podden möter vi Fredrika Wessman som driver Norrskens senaste satsning, Norrsken Impact Accelerator

Ta del av avsnitt tio här >>

Avsnitt nio

ESG-podden pratar med SSAB:s finansdirektör Håkan Folin

 Ta del av avsnitt nio här >>

Avsnitt åtta

ESG-podden pratar med Lennart Weiss, kommersiell direktör på byggbolaget Veidekke

Ta del av avsnitt åtta här >>

Avsnitt sju

ESG-podden pratar med Stefan Ytterborn, grundaren av elmotorcykelbolaget Cake

Ta del av avsnitt sju här >>

Avsnitt sex

ESG-podden pratar med Viveka Hirdman, kommunikationsdirektör och hållbarhetschef på Investor

Ta del av avsnitt sex här >>

Avsnitt fem

ESG-podden pratar med Jenny Keisu, vd för X Shores

Ta del av avsnitt fem här >>

Avsnitt fyra

ESG-podden pratar med John Howchin, generalsekreterare för AP-fondernas etikråd

Ta del av avsnitt fem här >>

Avsnitt tre

ESG-podden pratar med Magdalena Wahlqvist Alveskog, vd för Handelsbankens Fonder.

Ta del av avsnitt tre här >>

Avsnitt två

ESG-podden pratar med Sasja Beslik, MD & Head of Sustainable Finance Development, Bank J. Safra Sarasin Ltd.

Ta del av avsnitt två här >>

 

Avsnitt ett

ESG-podden pratar med Daniel Mes

Ta del av avsnitt ett här >>

Podden är gratis att lyssna på och finns på de flesta ställena där poddar finns (Podcaster, Spotify etc), sök på ”Realtid ESG podden” eller lyssna direkt här på Realtid.

Har du frågor eller förslag till Joakim Båge? Maila här>>

Vill du medverka i ett avsnitt av ESG-podden? Maila oss>>

Vi på Realtid evenemang hjälper till med hela produktionen, från idé till färdig podd. Man kan gå in och namnge en hel podd-serie eller sponsra enskilda avsnitt.

Vill du vara med som sponsor av ESG-podden? Maila oss>>

Annons