Politik & samhälleNyhet

Razzia mot oligark – ”Jag kan inte ens betala på en restaurang”

Petr Aven. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

”Jag förstår inte hur vi ska överleva”, sa oligarken Petr Aven när EU och Storbritannien beslutade om sanktioner mot honom. Nu har Nationella brottsbyrån gjort en razzia mot hans palatsliknande ägor i Surrey efter misstankar om att den forne bankdirektören brutit mot sanktionerna.  

Realtid.se

Petr Aven, som avgick från Moskva-baserade Alfa-Banks styrelse dagen efter att det beslutats om sanktioner mot honom, har uppmärksammats för en rad uttalanden han gjort i brittisk media.

– Jag kör inte bil… Kanske kommer min styvdotter att köra. Vi förstår inte hur vi ska överleva, sa han tidigare i mars med anledning av sanktionerna mot honom.

Men Petr Aven, vars förmögenhet uppskattas till motsvarande cirka 50 miljarder kronor, har inte bara förlorat sin privatchaufför. Han måste också äta hemma.

Annons

– Jag kan inte ens betala på en restaurang. Jag måste äta hemma och är praktiskt taget i husarrest, säger han.

Nu har hans palatsliknande ägor i Surrey, i södra Storbritannien, genomsökts av flera dussin tjänstemän från Nationella brottsbyrån, NCA, vars uppgift bland annat är att bekämpa organiserad brottslighet. Det skriver The Telegraph.

Bakgrunden till razzian, som genomfördes i tisdags enligt The Telegraphs källor, ska vara misstankar om att Petr Aven brutit mot sanktionerna genom att låta överföra pengar till ett bolag som hanterar fastigheten i Surrey. Samtidigt måste sanktionerade individer i Storbritannien ansöka om tillstånd för att spendera pengar.

Annons

I samband med razzian beslagtog NCA motsvarande 380 000 kronor i kontanter.

Varken NCA eller Petr Aven har velat kommenterat The Telegraphs uppgifter.

Enligt EU är Petr Aven en av president Putins ”närmaste oligarker”. Aven är också vän och affärspartner med Mikhail Fridman, som avgick från Alfa-Banks styrelse i samma veva som Aven hoppade av.

Annons

Petr Aven och Mikhail Fridman har också avgått från Londonbaserade investmentbolaget LetterOne som de grundat tillsammans.

Aven och Fridman har tidigare sagt till Reuters att de ska bestrida det ”ogrundade” införandet av sanktioner mot dem.

Annons