Juridik Nyhet

Rättegång om grova penningtvättsbrott med koppling till Falcon Funds

Taggar i artikeln

Falcon Funds
Publicerad
Uppdaterad

Nyligen åtalades två personer misstänkta för grova penningtvättsbrott på cirka 100 miljoner kronor. Pengarna som har tvättats misstänks vara delar av brottsutbytet i den så kallade Falcon Funds-härvan. På måndag inleds huvudförhandlingen vid Stockholms tingsrätt.

Realtid.se

Paret greps vid en husrannsakan som polis och annan personal från Ekobrottsmyndigheten (EBM) genomförde på Lidingö i december förra året. Det skriver EBM i ett pressmeddelande.

Brottsligheten har enligt åtalet pågått under perioden 2016 – 2020. Den huvudmisstänkte åtalas för tre fall av grovt penningtvättsbrott. Han har genom både sitt bolag och som privatperson vidtagit åtgärder som har syftat till att dölja att andra personer tillskansat sig egendom genom brott eller brottslig verksamhet.

– Han har bland annat tagit emot stora belopp som härrör från brott på sitt privata bankkonto i Monaco från huvudmännen i Falcon Funds-härvan och därefter genomfört betalningar och investeringar till olika konton och bolag i bland annat Schweiz och Monaco. Syftet har varit att hjälpa huvudmännen att dölja pengarnas ursprung, säger Jerker Asplund, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm i en skriftlig kommentar.

Annons

I utredningen har stora beslag av pengar och annan egendom förverkats som utbyte av brott.

– Den huvudmisstänkte har gjort en brottsvinst om 53 miljoner kronor på penningtvätten. Jag har yrkat att han ska betala tillbaka detta belopp till staten. För att säkra att pengarna betalas, har tillgångar till ett värde av cirka 10 miljoner kronor spårats upp och säkrats av Ekobrottsmyndigheten. De har nu belagts med kvarstad efter beslut från Stockholms tingsrätt, säger Jerker Asplund.

Tillgångarna rör en lägenhet i Marbella värd 3 miljoner kronor, flera dyrbara klockor värda 365 000 kronor, konst värd 200 000 kronor, en Range Rover värd 900 000 kronor, tillgångar på schweiziska bankkonton värda 6,5 miljoner kronor och tillgångar på andra bankkonton värda 1 650 000 kronor.

Annons

Huvudmannens fru åtalas för misstänkt grov näringspenningtvätt genom att ha upplåtit sitt bankkonto för ett stort antal insättningar av betydande belopp som kan antas härröra från brott eller brottslig verksamhet.

I utredningen har EBM samverkat med bland annat Eurojust, schweiziska myndigheter samt åklagare i Spanien.

Rättegången inleds vid Stockholms tingsrätt den 26 februari och beräknas pågå fram till den 11 mars. Målnummer B 3150-21.

Annons

Annons