Johan Torgeby, vd för SEB. Foto: TT
Johan Torgeby, vd för SEB. Foto: TT
Bank

Ranking: SEB bäst i klassen

SEB petar Nordea från tronen i Propseras ranking av årets bästa företagsbank. 

Realtid.se
Uppdaterad 2020-12-01
Publicerad 2020-11-30

SEB  rankas högst, följt av Nordea. Sedan kommer Danske Bank, DNB och Swedbank på tredje till femte plats. Det är resultatet av 2020 års rankning av bankerna i Prosperas senaste mätning. 

Mellan 2017 och 2019 var Nordea bästa företagsbank, enligt samma undersökning. 

Undersökningen har besvarats av till övervägande delen finans- och redovisningschefer i 324 bolag i Norden, med en omsättning över 500 miljoner euro. Åtta banker ingick i undersökningen. 

SEB förbättrar totalbetyget och rankas i topp bland annat när det gäller servicekänsla, strategisk rådgivning, hållbarhet samt stöd under coronapandemin.

– Vi har slitit hårt för att ligga nära kunderna och stötta dem under det här exceptionella året. Det är glädjande att kunderna upplever att vi har kunnat leverera snabbare och med bättre kvalitet än många andra, säger William Paus, co-head fördivision Stora företag & Finansiella institutioner i en presskommentar.

Prosperas undersökning Corporate Banking 2020 genomfördes mellan 2 september och 13 november och bygger på intervjuer med 324 företag varav knappt hälften med en omsättning på över 1,5 miljarder euro (Tier 1) och resterande med en omsättning mellan 500 och 1,5 miljarder euro (Tier 2).

SEB rankas i år i topp i båda segmenten och därmed naturligtvis även som nummer ett totalt sett. (I fjol rankades SEB som bäst i Tier 1, men hamnade på andra plats totalt). SEB:s totalbetyg stiger från 4,08 till 4,20.

Ser man till den övergripande bankrelationen rankas SEB som nummer ett. Av de tio delfaktorer som bedöms hamnar banken i topp inom åtta, bland annat servicekänsla, finansiell kompetens, koordinerat erbjudande, strategisk rådgivning och skräddarsydda lösningar, proaktivitet och snabba beslut.

Inom området finansiella tjänster rankas SEB som nummer ett inom lån, trade finance och corporate finance. Inom det område som handlar om banken som helhet rankas SEB som nummer ett bland annat vad gäller engagemang (commitment), starkt varumärke och erbjudande inom hållbarhet (ESG).

I årets undersökning finns också en ny fråga om bankernas stöd under coronapandemin. Även här rankas SEB i topp med betyget 4,30.

SEB rankades också i topp i våras när medelstora företag i Sverige satte betyg på sina banker. Det framgick i undersökningen Mid Corporate Banking Sweden 2020 från Prospera, som publiceras i början av april.

 

Platsannonser

Här är finansbolagen och advokatbyråerna som har fått mest i coronastöd
118 miljoner fördelades i branschen. Läs kommentarerna från de som fick mest.

Logga in