Politik & samhälleNyhet

Putin förbjuder västerländska investerare att sälja ”viktiga” innehav

Vladimir Putin. Foto: TT
Publicerad
Uppdaterad

Ryssland har förbjudit investerare från så kallade ovänliga länder att sälja aktier i viktiga energiprojekt och banker fram till slutet av året, vilket ökar pressen i sanktionerna mot väst.

Realtid.se

Västländer och allierade, inklusive Japan, har lagt ekonomiska restriktioner på Ryssland sedan landet skickade in trupper till Ukraina i slutet av februari. Moskva hämnades med hinder för västerländska företag och deras allierade att lämna Ryssland och beslagtog i vissa fall deras tillgångar.

Dekretet, undertecknat av president Vladimir Putin och publicerat på fredagen, förbjuder omedelbart investerare från länder som stödde sanktioner mot Ryssland från att sälja sina tillgångar i produktionsdelningsavtal (PSA), banker, strategiska enheter, företag som producerar energiutrustning, såväl som i andra projekt, från olje- och gasproduktion till kol och nickel. Det rapporterar Reuters.

Putin kan utfärda en särskild dispens i vissa fall för att affärerna ska kunna genomföras, enligt dekretet, och regeringen och centralbanken bör förbereda en lista över banker för Kremls godkännande. Dekretet nämnde inga investerare vid namn.

Annons

Förbudet omfattar nästan alla stora finans- och energiprojekt där utländska investerare fortfarande har andelar, inklusive olje- och gasprojektet Sakhalin-1.

 

Annons