Bank

Polisen: Skärp reglerna för Swish

Polisen vill skärpa reglerna för Swish, som saknar tillstånd hos Finansinspektionen, för att lättare upptäcka penningtvätt.

Uppdaterad 2019-11-08
Publicerad 2019-11-08

– I förlängningen skulle det här lösa fler brott, säger Nicklas Lundh, chef för Finanspolissektionen vid Nationella operativa avdelningen, till SVT. 

Bankerna ska rapportera avvikelser i det mönster som de väntar sig av sina kunder och om de inte har hela bilden kan de inte heller se vilka avvikelser som sker, enligt Nicklas Lundh:

– Som det ser ut i dag riskerar vi att missa information. Det är detta som ligger till grund för vår begäran till justitiedepartementet om en översyn av penningtvättsregelverket, säger Nicklas Lundh.

I en begäran uppmanar man att betaltjänster som Swish och BankID ska omfattas av rapporteringsplikt, så man blir skyldig att rapportera misstankar om penningtvätt eller terrorfinansiering.

Trots varningen vill Åsa Thalén, avdelningschef  på Finansinspektionen, inte kommentera om Swish borde ha ett tillstånd, med hänvisning till att hon avböjer att uttala sig om enskilda bolag, enligt SVT. 

 

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in